Studenti

Článků v rubrice: 314

Student navrhl vodní elektrárnu

V červnu proběhlo finále již 15. ročníku soutěže vědeckotechnických prací vysokoškoláků Cena Nadace ČEZ. Druhou cenu v kategorii Obnovitelné zdroje energie získal student VUT Brno Jiří Košíček. Třípól jeho práce zaujala, položil mu tedy několik otázek.

Fotogalerie (8)
Jiří Košíček získává cenu za 2. místo v soutěži Cena Nadace ČEZ 2014 v kategorii Obnovitelné zdroje (Foto Nadace ČEZ)

 

Proč jste si vybral toto téma?

Zajímá mne problematika přeměny energie vody na energii elektrickou. Navíc se mi líbilo, že se jedná o relativně starý a dlouho se vyvíjející obor s českou tradicí. Mohl jsem proto ve své práci čerpat z celé řady vysoce odborných publikací a dotazovat se na různé technické a ekonomické údaje firem zabývajících se výrobou komponent pro malé vodní elektrárny (MVE).

 

Jak jste pracoval na své práci a kdo Vám pomáhal?

Po konzultaci s vedoucím své bakalářské práce panem Ing. Lukášem Radilem, Ph.D., jsem se nejdříve zabýval nastudováním legislativy a teoretickou částí, která zahrnovala popis jednotlivých technologických a stavebních částí MVE. Dost mne zarazila náročnost celého legislativního procesu při výstavbě, který v ideálním případě trvá celý rok, což není málo. Dále jsem se zaměřil na praktickou část, tedy již na samotný fyzikální a konstrukční návrh MVE pro mnou zvolenou lokalitu.

 

Z jakého předpokladu jste vycházel a co jste zjistil?

Vycházel jsem z předpokladu, že u nově budované MVE se klade důraz nejen na technologické řešení s vysokou účinností, ale především na ekonomiku celého projektu. Požaduje se co nejvyšší rozdíl zisku energetického zdroje a pořizovacích nákladů na něj. Zjistil jsem, že hlavním prvkem utvářející tento rozdíl je bezesporu samotná turbína. Její velikost ovlivňuje množství využitého průtoku, vyrobené energie a tím pádem i velikost zisku. Náklady na ni pak tvoří majoritní část pořizovacích nákladů – přibližně 60 až 80 % v závislosti na ostatních podmínkách lokality.

 

Při návrhu jsem zvažoval použití turbíny různých pracovních průtoků a zvolil jsem nejekonomičtější variantu. Je nutné dodat, že se cena vodního motoru s velikostí pracovního průtoku nezvyšovala lineárně, ale naopak nelineárně. Tento stav, jehož příčinou jsou ceny výrobců vodních motorů, vedl k tomu, že MVE vybavená větší turbínou byla ekonomičtější, než MVE vybavená turbínou menší. To však platilo pouze do určité míry, pak začal zisk výrobny klesat z důvodu předimenzování. Pokračoval jsem návrhem generátoru, systému převodů, kompenzací, vyvedení výkonu a po konzultaci s výrobcem vybrané turbíny jsem zvolil vhodný řídicí systém. MVE vybavená použitou technologií by se měla při současných výkupních cenách elektřiny sama zaplatit přibližně za 11 let a zbytek doby životnosti by již měla být výdělečná.

Jaké má vaše práce další využití?

V posledních letech se o obnovitelných zdrojích stále více diskutuje. Vzhledem ke geografickému umístění České republiky, které neumožňuje další stavbu velkých vodních elektráren, předpokládám, že se budou stavět pouze malá vodní díla. Těch je dnes u nás oproti minulosti relativně málo – přibližně 1400. Ještě před několika desítkami let jich existovalo asi 11 400! Z toho vyplývá, že prostor pro stavbu MVE u nás skutečně existuje, že není zanedbatelný, a že bude potřeba znalostí pro jejich konstrukci. Snad moje práce k předání takových znalostí přispěje.

 

Jiří Třípólu prozradil, že jednou by si chtěl takovou malou vodní elektrárnu sám postavit. Gratulujeme k získání ceny a držíme palce, ať úspěšně dostuduje a ať se mu jeho sen s MVE splní!

Zdroj

Košíček, J.: Návrh malé vodní elektrárny. Bakalářská práce. Brno: Ústav elektroenergetiky FEKT VUT v Brně, 2014, 84 stran.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail