Studenti

Článků v rubrice: 314

Studenti složili Jadernou maturitu

Přestože maturity na středních školách budou vrcholit v květnu a červnu, 72 studentů ze čtrnácti českých středních škol psalo v pátek 17. a o týden později 24. dubna v Jaderné elektrárně Temelín závěrečný test JADERNÉ MATURITY 2009. Všichni byli úspěšní a tak si po třech dnech přednášek a besed mohli z Temelína odnést zasloužený diplom.

Fotogalerie (2)
Letošní jaderní maturanti

Jaderná maturita se poprvé uskutečnila v loňském roce. Mezi školami byl o projekt velký zájem, proto jsme se rozhodli ho opakovat. Je dobře, že mezi středoškoláky je o jadernou energetiku zájem. Kvalitní odborníky potřebujeme neustále, bez ohledu na to, zda se na Temelíně budou dostavovat další dva bloky. Bezpečný a spolehlivý provoz elektrárny je záležitostí až šesti desítek let a neobejde se bez několika generací kvalitních profesionálů. Ti by mohli vzejít právě z dnešních středoškoláků," říká vedoucí personálního oddělení elektrárny Pavel Šimák.

Tečkou za třídenním seminářem plným odborných přednášek a exkurzí ve dnech 15. až-17., resp. 22. až 24. dubna byl závěrečný test. Nejdříve studenti odpovídali na dvacet otázek s tématem jaderná, nejaderná a elektrická část Jaderné elektrárny Temelín. Na plný počet bodů „dosáhlo“ čtrnáct studentů. Sedmnáct se zmýlilo pouze jednou a absolvovali JADERNOU MATURITU 2009 s vyznamenáním. Během testu padl i jeden rekord. Student Jírovcova gymnázia v Českých Budějovicích Přemysl Horáček nejen bezchybně zodpověděl všech 20 otázek, ale časem 2:13 minut překonal o 24 sekund dosavadní rekord z loňského roku.

„Energetika obecně a jaderná energetika speciálně má rozhodně perspektivu. Navíc se jí postupně vrací společenská prestiž, kterou měla před 25 lety. Studentům se snažím předat nejen své osobní zkušenosti, ale také ukázat, že jaderná energetika může být i velká zábava. Je však potřeba ji brát, jako všechno v životě, s patřičným nadhledem. Pak vás umí bavit dlouhou dobu. Mě už baví 25 let," řekla předsedkyně SÚJB Dana Drábová při setkání s „jadernými maturanty“.


Jak se přihlásit na příští ročník 2010?
Kontakty: pavel.simak@cez.cz, ilona.kovarikova@cez.cz (724828152), jarmila.horakova@cez.cz, linda.straubova@cez.cz (724 773 802)
Popisky k obr.
Letošní jaderní maturanti
(P4238873.JPG( a (P4248904.JPG)

Zdeňka Karfíková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail