Studenti

Článků v rubrice: 314

Korespondenční semináře právě odstartovaly

Ve víru všudypřítomných omezení a distanční výuky by studenty základních a středních škol mohly zaujmout korespondenční soutěže, které u nás mají dlouhou tradici. Jsou v mnoha ohledech velmi přínosné pro rozvoj fyzikálního a matematického myšlení! Jednou z nich je korespondenční seminář Výfuk, který právě zahájil již desátý jubilejní ročník.

Fotogalerie (3)
Ilustrační obrázek (zdroj MFF)

Výfuk (počty fyzikálních úkolů) je korespondenční seminář organizovaný Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy, jehož organizaci zajišťují především studenti Matfyzu. Klademe si za cíl přitáhnout a motivovat každého a skrze fyziku a matematiku mu pomoci s dlouhodobým rozvojem. 

Příklady, úlohy, logika, experimenty 

Celý ročník Výfuku se skládá ze šesti sérií, v každé z nich je sedm různých úloh - jednoduchá logická úloha, jednodušší fyzikální problémy, komplexnější fyzikální úkol nebo úloha, která je spojena s naučným textem Výfučtení (například to nejnovější se zabývá grafy, což se může v dnešní době velmi hodit). Součástí každé série je také experimentální úloha, která vyžaduje nejen sestavení experimentu a naměření dat, ale i jejich vyhodnocení a interpretaci. 

Účastníci mohou vyřešit tolik úloh, kolik chtějí, a poslat svá řešení online nebo poštou. Organizátoři každé jednotlivé řešení přečtou a dají studentovi na jeho postup zpětnou vazbu společně s bodovým ohodnocením, na jehož základě se potom sestaví výsledková listina. 

V kontaktu po celý rok 

Účastníci jsou tak nejen motivováni pouštět se do řešení dalších fyzikálních a matematických úloh a sami se v této oblasti zlepšovat, ale dostávají cennou zpětnou vazbu na svá řešení. To vše navíc po dobu celého roku. Mimo tradiční soutěž o šesti sériích totiž Výfuk pořádá i sérii prázdninovou. Kromě toho se každoročně konají dvě víkendová setkání (na jaře a na podzim) a dvoutýdenní letní tábor. Všechny akce mají za cíl nejen budovat komunitu mladých lidí se stejnými zájmy, ale díky přednáškám a hrám také účastníky dále rozvíjet v přírodovědných a technických oborech. 

Desátý ročník Výfuku byl zahájen 

První série již proběhla, avšak k účastni na semináři není nutné řešit všechny série, přidat se je možné kdykoliv během roku. Zadání druhé série je k nalezení na webových stránkách semináře http://vyfuk.mff.cuni.cz/. Na její řešení mají žáci základních škol čas do 7. prosince. Řešením druhé série si také mohou zajistit účast na podzimním setkání, které tentokrát proběhne online. Jeho součástí budou nejen přednášky, ale i hry a streamy z vědeckých pracovišť.

Těšíme se na vás!

 Za organizátory Karolína Letochová

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail