Studenti

Článků v rubrice: 314

Exkurze do elektrárny jde i on-line

Výroba energie, rozdíly mezi elektrárnami i obecný přehled o energetice. Takový je obsah speciálně připravených virtuálních exkurzí do útrob různých typů elektrárenských provozů. Odborníci z informačních center je připravili na míru školám, aby učitelům a profesorům pomohli v době, kdy skutečné exkurze nejsou možné a výuka velkých skupin dál probíhá distanční formou. Exkurze jsou samozřejmě zdarma.

Fotogalerie (5)
On-line prohlídka jaderné elektrárny Dukovany - reaktorový sál (zdroj: vzdělávací portál ČEZ www.svetenergie.cz)

Prohlédnout si vodní turbínu, virtuálně zkusit teplotu kotle, rozhlédnout se z vršku větrné elektrárny nebo nahlédnout až do útrob jaderného reaktoru. To všechno je možné během unikátních virtuálních prohlídek připravených infocentry společnosti ČEZ. Ty jsou v první fázi určené 2. stupni základních škol a středním školám. Trvají jednu vyučovací hodinu a jsou optimalizované pro vzdálený přístup skupin žáků. Na základě dohody s vyučujícím je povede vždy zkušená průvodkyně nebo průvodce. „Ročně do našich infocenter v celé České republice dorazí přes 240 tisíc lidí, což letos kvůli epidemii samozřejmě možné není. Ale máme unikátní počítačové modely elektráren a skvělé odborné průvodce, kterým se po návštěvnících stýská. Proto jsme se rozhodli, že žáky a studenty elektrárnami provedeme alespoň virtuálně a zároveň pomůžeme školám, které se potýkají s rozdělením výuky,“ vysvětluje vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Uvidíte i to, co při reálné exkurzi není možné

V případě zájmu stačí jen kontaktovat průvodce na stránkách https://www.cez.cz/elektrizujici-hodina-fyziky a získat termín virtuální prohlídky. Ta je vždy řízená zkušenou průvodkyní či průvodcem. Účastníkům vysvětlí nejen způsob výroby, ale vezme je přímo do provozu, včetně míst, do kterých se například ani sami zaměstnanci za běžného provozu nedostanou. „Denně máme řadu dotazů, ve které vlně otevřeme. Loni jsme tady měli přes 20 000 žáků a studentů a víme, že možnost exkurzí a názorné výuky školám chybí. Touto formou je alespoň částečně nahradíme. Navíc je opravdu vezmeme úplně dovnitř, prohlédneme si i nejpřísněji střežené části. Kromě reaktorového sálu vezmeme třídu třeba do obří chladicí věže nebo skladu použitého jaderného paliva,“ doplňuje administrátorka temelínského infocentra Hana Marečková.

Od středy 25. listopadu se školám virtuálně otevírají celkem čtyři elektrárny. Kromě Dukovan a Temelína je to hradecká vodní elektrárna Hučák, která nabídne přehled obnovitelných zdrojů energie, princip výroby elektřiny v nejmodernější uhelné elektrárně si žáci osvojí v Ledvicích. Možnost řízených virtuálních prohlídek elektráren zatím platí po dobu ochranných opatření souvisejících s pandemií koronaviru.

Zbrusu nové virtuální prohlídky provozů doplňují pestrou nabídku vzdělávacích aktivit, které Skupina ČEZ nabízí dětem i učitelům navzdory epidemii. V on-line prostředí například pokračují interaktivní besedy Energie – budoucnost lidstva, v plném proudu je oblíbená fyzikální soutěž Vím proč o 200 000 korun i řada menších soutěží pro všechny věkové kategorie na vzdělávacím portálu www.světenergie.cz. Zároveň Nadace ČEZ podporuje neziskové organizace, které zajišťují výpočetní techniku pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. 

Martin Schreier
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail