Studenti

Článků v rubrice: 314

Kritické myšlení a myšlenkové mapy

Ve světě přeplněném informacemi nejrůznějšího druhu a původu je schopnost vytřídit z nich ty kvalitní nejvyšší ctností inteligentního člověka. Přiučte se tomuto umění i vy ve čtvrtek 10. 6. v zajímavé online přednášce. Ztrácíte se ve spletitých uličkách vlastního mozku? Udělejte si myšlenkovou mapu! Všechno o této revoluční kreativní technice se dozvíte ve čtvrtek 17. 6. v naučném webináři.

Fotogalerie (1)
zdroj Inspire Academy

Kritické myšlení a vlastní objektivita 

Kritické myšlení není jen kvalitou stále častěji vyhledávanou moderními zaměstnavateli napříč odvětvími, ale i klíčem k lepšímu rozhodování, přesnějšímu vyjadřování a pevnějším mezilidským vztahům. Jak se ho naučit? Jaké metody je vhodné zvolit ve snaze o dosažení co nejširších souvislostí? Jak zaručit objektivitu, nejen našich zdrojů, ale i svou vlastní? Jak se vyvarovat sklonům našeho mozku k zaujatosti a odhalit vlastní kognitivní klamy? A jak naučit sebe sama pohlížet na problémy z vícera úhlů, přizpůsobit tomu svou argumentaci a občas být ochotný přiznat si vlastní chybu? 

Vytrénujte svou mysl tak, aby viděla pod povrch každé informace a udělejte z kritického myšlení svou životní hodnotu. Vědecká a pedagogická pracovnice, orientující se na oblast kritického myšlení, Martina Kosturková, přiblíží v zajímavé online přednášce jak zkoumat motivy a kvalifikaci autorů, či logickou soudržnost a důvěryhodnost prezentovaných tvrzení, ale přiblíží nám také, jak budoucnost a výzvy kritického myšlení vnímá World Economic Forum a jak tato problematika souvisí s naší morální zodpovědností.  

PhDr. PaedDr. Martina Kosturková, PhD., působí na Prešovské univerzitě v Prešově. Problematice kritického myšlení se věnuje od roku 2003, kdy výsledky mezinárodního testování 15letých žáků organizací OECD potvrdily nedostatečný rozvoj této schopnosti. Touto problematikou se zabývala také během svého doktorandského studia a postdoktorandského působení na Prešovské univerzitě, kde se věnuje řešení projektů inovací procesu vzdělávání a rozvoji lidských zdrojů v pedagogice, vědě a výzkumu. Je autorkou vícera monografií a odborných článků. Její prioritou je změna současné kultury školy na školu charakteru a kritického myšlení. Je zakladatelkou vlastního Výzkumného centra kritického myšlení a ctností, které patří pod FHPV PU v Prešove. 

Kurz proběhne ve čtvrtek 10. června od 19 hodin. Vstupenky zakoupíte zde: bit.ly/KritickeMysleni1006

FB event: https://www.facebook.com/events/3005204543044531

Myšlenkové mapy a vizuální plánování  

Jste zahlcení informacemi a nedaří se vám utřídit si myšlenky? Termín pracovního brainstormingu se blíží a vy stále nemáte žádné nápady? Toužíte nakopnout svou kreativitu, zefektivnit svoje studium nebo vnést trochu pořádku do svého života? Naučte se brázdit nekonečný prostor vaší mysli prostřednictvím myšlenkové mapy! Tento šikovný nástroj vizualizace myšlenek přirozeně zrcadlí to, jak naše mysl pracuje, protože narozdíl od lineárních seznamů, na něž jsme zvyklí, zahrnuje kromě slov i obrazy, čísla, logiku, rytmus a orientaci v prostoru. V online přednášce pedagoga, informačního vědce a edTechového (Education Technology - technologie vzdělávání) inovátora, Michala Černého, si povíme, jak myšlenkové mapy fungují, jakým způsobem je tvořit a hledat díky nim nová propojení, v jakých oblastech pracovního či osobního života se dají využít a podíváme se také na online a offline nástroje, jež nám s tvorbou map pomohou. 

RNDr. Michal Černý je pedagog, publicista, univerzitní asistent, informační vědec a inovátor v oboru vzdělávacích technologií. Od roku 2012 působí na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity na Katedře informačních studií a knihovnictví, dlouhodobě spolupracuje s mnoha dalšími institucemi. Je externím spolupracovníkem Národního pedagogického institutu, expertem na Ministerstvu práce a sociálních věcí a na České školní inspekci. Je absolventem doktorského studia Obecných otázek fyziky a v současnosti studuje doktorský stupeň sociální pedagogiky. Pravidelně přednáší na konferencích, seminářích či mezinárodních fórech. Je asistentem na Katedře informačních studií a knihovnictví a působí také na Pedagogické fakultě. Je autorem mnoha vědeckých monografií, popularizačních knih a recenzovaných článků. Domnívá se, že právě na spojení vědních disciplín se ukazují fenomény a problémy, které má smysl zkoumat. Z tohoto přesvědčení pramení široká rozmanitost v jeho publikační činnosti, která zahrnuje oblasti filozofie, pedagogiky, historiografie, teologie, informatiky, sociologie, knihovnictví, informačních věd a fyziky. 

Kurz proběhne ve čtvrtek 17. června od 19 hodin. Vstupenky zakoupíte zde: bit.ly/MyslenkoveMapy1706

FB event: https://www.facebook.com/events/510117573454405

 

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail