Studenti

Článků v rubrice: 314

Nastartujte svou kariéru v IT

Změna kariéry nebyla nikdy tak snadná jako dnes. Zvlášť v oblasti IT je poptávka po nových talentech už několik let na vrcholu. Získat potřebné dovednosti přitom ještě nikdy nebylo tak snadné.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek Innova Labs, Pixabay

Jak najít svou první práci v IT?

Najít práci v oblasti vývoje softwaru, mobilních aplikací nebo her je dnes poměrně jednoduché. Pokud máte nadšení, schopnosti a potenciál (definovaný nejen nadšením, ale také analytickým myšlením a chutí poznávat nové věci) vývojářské společnosti vás na ocet nenechají.

Prvně však musíte umět ukázat své schopnosti a úspěchy. Nemusíte za sebou mít desetiletou kariéru v Googlu, ale určitě se vám bude hodit základní přehled v oboru i práce na vlastních projektech. Co všechno byste měli mít za sebou, než se začnete ohlížet po své první juniorské pozici na postu programátora?

Naučte se programovat: Pokud se chcete stát programátorem, bez programátorských znalostí to nepůjde. Dnes už nemusíte psát „Hello World“ podle návodu v tlustých knihách. Bude vám stačit připojení na internet a dostatek nadšení. Základům programování se můžete naučit například na Codecademy, ale také na platformách MOOC – velkou zásobu kurzů ze světa IT má například EdX.org.

Vytvořte vlastní projekt: Bez teorie se sice nikam nedostanete, skutečně programovat se však naučíte až při tvorbě vlastního projektu. Hlodá vám v hlavě aplikace, která vám na trhu chybí? Používáte program, který je sice užitečný, ale vaše požadavky tak úplně nesplňuje? Využijte toho, co jste se naučili, a udělejte to po svém.

Do vlastního projektu je nejlepší pustit se současně s bodem jedna a zlepšovat ho spolu s tím, jak se budete zlepšovat v teorii.

Vlastním projektem se naučíte úplně nejvíc. Současně budete mít co ukázat, až se budete ucházet o zaměstnání.

Budujte si dobré jméno v komunitách: Ze začátku budete potřebovat pomoc. Obracejte se na diskuzní fóra a zavedené programátorské komunity (např. GitHub). Myslete na to, že už nyní si budujete reputaci. Nebojte se ptát na cokoliv, nikdo vás neodsoudí za to, že se na začátku ptáte na základní věci.

Důležitější, než na co se ptáte, je jak se ptáte. Pokud je vaše jednání nezdvořilé, může se s vámi táhnout pěkně dlouho.

Druhým aspektem budování dobrého jména je samozřejmě také aktivní zapojení se do diskuzí. Pokud už máte dostatek znalostí, vzpomeňte si na své začátky a pomáhejte dalším nováčkům.

Skvělým způsobem, jak se naučit nové dovednosti, je učit  (nejen podle Feynmana). Založte si například blog nebo YouTube, kde se budete o nové poznatky dělit s veřejností – nebo třeba jen se svou rodinou. I to vám může při hledání práce získat plusové body.

Pokud vás kariéra „ajťáka“ zaujala, prohlédněte si juniorské pozice na jobstack.it.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail