Studenti

Článků v rubrice: 314

FYKOSí soustředění

O činnosti FYKOS (Fyzikální korespondenční seminář), který rozvíjí a řídí parta studentů z MatFyz, informuje Třípól pravidelně (a rád). Rádi také přinášíme reportáž jednoho z účastníků – Richarda Materny.

Fotogalerie (3)
Momentky ze soustředění FYKOS 2022 v Hejnicích (zdroj FYKOS)

Po dlouhé pauze způsobené pandemií koronaviru se FYKOSu opět podařilo zorganizovat tradiční jarní soustředění. To se letos konalo v Hejnicích, malém městečku v Jizerských horách. Zde si mělo 38 nejlepších řešitelů korespondenčního semináře užít devět dní odborných přednášek i volnočasových aktivit. 

Přestože byla pro mnohé cesta do Jizerských hor dlouhá, zajisté se všem vyplatila. Účastníci se letos ocitli ve světě Pána prstenů na ostrově Númenor, kde museli za své rody i sami za sebe zápolit o přízeň velekrále Ar-Pharazôna a vyvarovat se nástrahám zrádného Annatara, později známého jako Temný pán Sauron. Nikdo neříkal, že to bude snadné, a tak účastníci museli hned první noc projít labyrintem po hřebenech Jizerských hor. 

Králova přízeň je cenná věc, ovšem neméně důležité jsou vědomosti. Těch se účastníkům dostalo na odborných i populárních přednáškách. Zprvu měli možnost dozvědět se něco nového o derivacích a integrálech, ve druhé části soustředění pak probíhaly přednášky na poutavá témata ze všech koutů středoškolské i vysokoškolské fyziky. Svou úroveň obtížnosti si našel každý a bylo zřejmé, že přednášející vědí, o čem mluví. Měření a následné prezentování fyzikálních experimentů pak byly zajímavým zpestřením odborného programu. Studenti si mohli například změřit, jak rychle létají kulky ze vzduchovky, či jaký tvar musí mít nádoba, aby v ní hladina při výtoku vody klesala konstantní rychlostí. 

I přes vytrvalé učení nejmoudřejších Númenorejců se však našli takoví, kteří uvěřili Sauronovým lžím. Vydali se na plavbu do Valinoru, Země neumírajících, a za svou troufalost byli potrestáni. Ti, kteří zůstali věrni moudrému učení elfů, odpluli do Středozemě, kde mohli dále žít v pokoji a míru.

Celé soustředění bylo po všech stránkách přínosné a účastníci mohli po devíti dnech odjíždět s nově nabytými znalostmi a dovednostmi a hlavně skvělými zážitky, které by sezením ve školních lavicích nikdy nezískali.

Richard Materna – účastník

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail