Studenti

Článků v rubrice: 314

Jihočeskou technickou olympiádu vyhrál student z Písku

Vyřešit technický problém bez použití speciálních pomůcek. Takový byl hlavní úkol finálového kola premiérového ročníku Technické olympiády, kterou pro žáky jihočeských základních škol připravila Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická z Českých Budějovic ve spolupráci s Katedrou fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Hlavní myšlenkou bylo odhalit mezi absolventy základní školní docházky technické talenty a podnítit jejich zájem o studium technicky zaměřených škol.

Fotogalerie (3)
Finalisté Technické olympiády si s řešením úkolů poradili skvěle (zdroj ČEZ)

Nejprve uspět v kvalifikačním kole (únor 2023) a pak své znalosti potvrdit ve finále (květen 2023). Takový byl průběh premiérového ročníku Technické olympiády pro jihočeské základní školy. Z třicítky soutěžících postoupilo do krajského finále deset nejlepších. Na půdě Katedry fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity museli finalisté sestavit stroj, který zvedne nejvýš co nejtěžší závaží.

Jen základní pomůcky a vlastní nápady

K dispozici měli například matice, nit, motůrek, baterie, kladky, vodiče nebo ozubená kolečka. Po třech hodinách odborná porota výsledky zhodnotila. Nešlo přitom o výpočty, ale o originalitu a snahu najít řešení technického problému. „Doufáme, že radost z objevování a hlavně dobrý pocit z toho, že jsem schopen něco navrhnout, vyrobit a vidět, že můj nápad funguje, je pro soutěžící jak největší motivací, tak i odměnou. Pro nás jako hodnotitele je velmi zajímavé sledovat, jak si soutěžící s úkoly poradili, a stále nevycházíme z údivu nad šikovností kluků a holek ze základních škol,“ říká Jaroslav Koreš, ředitel Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické z Českých Budějovic, která soutěž pořádá.

Patnáctiletý vítěz

Vítězem se stal patnáctiletý Jáchym Kaňa z 9. třídy Waldorfské školy ZŠ Svobodná v Písku, jehož stroj uzvedl osm matic do výšky dvaceti centimetrů. Pro své spolužáky vyhrál originální cenu od partnera olympiády, Skupiny ČEZ: vystoupení Úžasného divadla fyziky (ÚDiF) s fyzikálními pokusy zaměřenými na energetiku. „Díky Jáchymovi si mohli všichni společně užít představení Úžasného divadla fyziky plného originálních fyzikálních pokusů a poznat tak energetiku v praxi. Děkujeme pořadatelům a Skupině ČEZ, že nám toto umožnila,“ uvedla Markéta Hrodková, třídní učitelka vítěze Technické olympiády ze ZŠ Svobodná v Písku.

Projekt vznikl s cílem ukázat, že technika je zajímavá a nabízí i spoustu možností seberealizace. Pořádá ho Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická z Českých Budějovic ve spolupráci s Katedrou fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. ČEZ je hlavním partnerem soutěže. Nejúspěšnější řešitelé loňského nultého zkušebního ročníku již na SPŠSE studují. Letošním se úspěch v soutěži také započítal jako plusové body při přijímacím řízení. Mnoho zdaru!

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail