Studenti

Článků v rubrice: 314

Besedy o energetice běží ve školách už 23 let

Ve Střední škole logistické v Dalovicích na Karlovarsku proběhla první osvětová beseda „Energie – budoucnost lidstva“ v novém školním roce. Její celkové pořadové číslo ve stejnojmenném vzdělávacím projektu je ale daleko vyšší. Od 1. března roku 2000, kdy se na Gymnáziu Pod Svatou horou v Příbrami konala první, to byla už 8 273. beseda projektu, kterého se dosud zúčastnilo skoro 290 tisíc mladých lidí ve věku 13 až 19 let. S výjimkou prvního týdne covidové uzávěry škol v březnu roku 2020, se besedy konají každý den školního vyučování v celé České republice.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek z besedy (zdroj Porta Educa)

Vyučující z více než pěti set základních a středních škol, které se projektu účastní, považují za hlavní přednost projektu kromě jeho vzdělávacího obsahu a vyváženosti a objektivity informací, především osobní přístup lektorů a lektorek a jejich schopnost navázat bezprostřední kontakt.

Některé jiné besedy, a to i draze placené, bývají nudné a děti to dávají najevo, bývá to monolog, žádné dotazy, studenti se těší, až bude konec. Nevím, jak to děláte, ale s vašimi besedami je to úplně jinak“, řekl o besedách Energie – budoucnost lidstva Jan Dufala, učitel informatiky a fyziky na Obchodní akademii ve Vlašimi.

Také podle Ladislava Kříže, mluvčího elektrárenské společnosti ČEZ, díky jejíž podpoře jsou besedy pro školy bezplatné, je tento způsob komunikace s mladými lidmi důležitý i kvůli inspirativnímu osobnímu kontaktu s lektory a lektorkami, kteří jsou nejen nadšenými a zasvěcenými propagátory techniky a přírodních věd, ale i skutečnými odborníky. Lektorský tým tvoří lidé z energetické praxe, učitelé z technických vysokých škol a vědečtí pracovníci z výzkumných ústavů. Za uplynulých 22 let mezi nimi byly i tak významné osobnosti, jako profesor František Janouch, světově známý český fyzik, popularizátor vědy a zakladatel Nadace Charty 77, jeden z průkopníků vzdělávání v oblasti jaderné fyziky na československých vysokých školách profesor Bedřich Heřmanský, mezi prvními lektory projektu byl od jeho začátku i tehdejší operátor reaktoru temelínské elektrárny a dnešní člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek, který vedl téměř čtyři stovky besed.

Podpora technického vzdělávání

Učitelé zdůrazňují, že při popularizaci technického vzdělávání, což je jeden z hlavních cílů projektu, je velice důležitá také ochota lektorů a lektorek diskutovat a hledat odpovědi na každou otázku. Učitelka fyziky Jana Pecinová z Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi oceňuje schopnost odpovídat na otázky srozumitelně a s ohledem na věk a znalosti studentů. Tomáš Hejl z agentury Porta Educa, která besedy organizuje, v souvislosti s tím upozorňuje, jak se dotazy mění v závislosti na aktuální době.

Po Fukušimě byla nejčastější otázka, jestli může vybuchnout Temelín, dnes se studenti spíš ptají, jak velké je riziko poškození jaderné elektrárny v důsledku vojenského konfliktu. Oblíbené je taky téma kdy už konečně budeme mít jadernou fúzi, aktuálně často odpovídáme na otázky týkající se fotovoltaických elektráren a jejich ceny. Občas řešíme i poněkud bizarní otázky typu proč se nevystřeluje jaderný odpad do vesmíru, nebo jestli by se dala vyrábět elektřina teplem ze spalování mrtvých těl“. 

Besedy je možno ZDARMA objednat na: info@portaeduca.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail