Studenti

Článků v rubrice: 314

Den s experimentální fyzikou 2023

Dne 6. listopadu se konala již tradiční a oblíbená akce s názvem Den s experimentální fyzikou (DSEF), organizovaná Fyzikálním korespondenčním seminářem (FYKOS). Jednalo se již o 29. ročník! Účastníci si jako každý rok mohli naživo prohlédnout některá vědecká pracoviště nejen Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK).

Fotogalerie (3)
Ilustrační obrázek ze Dne s experimentální fyzikou (zdroj FYKOS)

V 9:00 odstartoval DSEF slavnostním zahájením v budově MFF UK na Karlově. Odborný program započal přednáškou Základy soptění Marsu, již vedl doc. Mgr. Petr Brož, Ph.D., který vysvětlil jak vznikají sopky na Marsu a proč jsou tak velké. 

Následně byly připraveny jednotlivé dopolední exkurze, mezi nimiž bychom našli třeba laserovou laboratoř, seizmickou laboratoř, laboratoř růstu krystalů, pohled do nanosvěta nebo biofyziku živých buněk. Bylo zde na výběr z tolika možností, že je člověk neměl šanci stihnout za jediný den. Proto se ještě před konáním DSEFu sami účastníci přihlašovali k jednotlivým týmům, které měly přiřazená vždy tři pracoviště. 

Po dopoledních exkurzích a přestávce na oběd přišla na řadu další sada exkurzí. Ty byly zaměřené na návštěvu pouze jednoho pracoviště, kde mohli účastníci strávit delší dobu. Takto si prohlédli například pracoviště Astronomického ústavu Ondřejov, Ústav molekulární genetiky nebo Prague Asterix Laser System.

Poprvé v historii DSEFu si zájemci mohli vyzkoušet místo více různých exkurzí jednu celodenní. Ta se konala do ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Za tímto názvem se skrývá výzkumné laserové centrum, jež je jedním z největších vědeckých projektů v historii ČR. Nachází se zde některé unikátní nástroje umožňující průkopnický výzkum nejen v oblasti fyziky ale i biomedicíny a spousty dalších oborů.

Letošního DSEFu se zúčastnilo 122 lidí. Děkujeme účastníkům, přednášejícím, pracovníkům laboratoří a organizátorům za účast. Doufáme, že si všichni tento ročník Dne s experimentální fyzikou užili a těšíme se na příští rok.

 

Tým FYKOS

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail