Soutěže

Článků v rubrice: 53

Známe vítěze soutěže o vodních elektrárnách

Třípól 24. února tohoto roku uveřejnil článek Vodní elektrárny jinak (www.3pol.cz/cz/rubriky/obnovitelne-zdroje/951-vodni-elektrarny-jinak), ve kterém vyzval čtenáře rozluštit pět hádanek, resp. poznat podle geologické a místopisné nápovědy některé z našich vodních elektráren. Správně odpověděl Viktor Jurák z Micmanic, kterému posíláme slíbenou odměnu a gratulujeme.

Viktor nám napsal:

„Dobrý den, chtěl jsem dát příležitost ostatním a nesoutěžit, ale nakonec mi to nedalo, tak odpovídám: Jde o Štěchovice a Slapy, dále o Lipno I a Lipno II, Orlík, Dalešice a Mohelno a Dlouhé stráně.“ A dodává: „K zajímavosti mostu ve Stádleci bych snad ještě dodal, že zámeček v obci vlastnil vynálezce František Křižík. Jinak, zvědavost mi nedá se nezeptat, v jaké fázi se nachází obří rekonstrukce lipenské elektrárny, a jestli by šla někdy vidět naživo. Stejně tak prahnu vidět pořádně i Dlouhé stráně – na exkurzi jsme sice byli, ale pro mne, jako pro technického nadšence, to nestačí… Děkuji.“

Viktor Jurák

Za správnou odpověď děkujeme a na otázku odpovídáme, že film o rekonstrukci elektrárny Lipno I po 50 letech se právě dokončuje, a čtenářům Třípólu samozřejmě neutajíme odkaz, až bude k dispozici na webu. Nejen pro Viktora, ale pro všechny další, kdo by chtěli navštívit Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně, uvádíme kontakt pro objednání exkurze:

Tel. 602322244, 583283282, infocentrum.eds@cez.cz, info@k3-sport.cz nebo přes webstránky www.dlouhe-strane.cz, kde najdete všechny potřebné informace.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail