Soutěže

Článků v rubrice: 53

Vítěz červnové soutěže - Proč ten, kdo se topí ve vodě, by neměl křičet a zdvihat ruce nahoru?

Správnou odpověď na červnovou soutěžní otázku poslal jako první pan Ondřej Čížek z Jindřichova Hradce. Gratulujeme a posíláme tričko. Přetiskujeme jeho odpověď i s dovětkem.

To věděl už starej Archimedes. Těleso, ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny, vytlačené ponořenou částí tělesa. Vystrčíš-li ruce nad hladinu, objem ponořené části těl(es)a bude stejný jako předtím, protože se ponoří jiná část těla, tedy obličej. A pod vodou se špatně křičí. Můžeme ovšem nevystrkovat ruce nad hladinu a jenom si zakřičet. Tím vydechneme vzduch z plic, zmenší se objem hrudníku, zmenší se výtlačná síla a tím se opět ponoří obličej. A pod vodou se špatně dýchá.
Existuje prý výjimka, kdy se vyplatí ruce nad hladinu vystrčit: Držíme-li v ruce vodotěsné pouzdro s výrazně označenými akciemi firmy ČEZ. Pak pro ně určitě někdo skočí.
Pokud je budeme pevně držet, nezbude mu nic jiného, než vytáhnout z vody i nás.

Ondřej Čížek

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Budoucnost informačních technologií na rok 2024 a dále

Po třech letech nepříznivých okolností vykazuje světový trh s IT známky oživení. Předpokládá se, že v roce 2024 vzroste celosvětový prodej osobních počítačů o osm procent a o ...

Datová centra v roce 2024

Svět se přizpůsobuje digitální transformaci téměř ve všech aspektech každodenního života. S tím se neustále vyvíjí odvětví datových center, která hrají v digitalizaci klíčovou roli.

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail