Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Včely, včelaři a internet věcí

Všichni rádi mlsáme med a myslím, že neomylně poznáme, je-li kvalitní. Nezbytným předpokladem pro kvalitní med je zdravé včelstvo, ale o to se musí včelař starat. Potřebuje znalosti a dlouholeté všestranné zkušenosti, aby vypozoroval jednotlivé závislosti a zákonitosti mezi včelami a jejich okolím. Včelař také musí přikrmovat včely v závislosti na počasí, ročním období a stavu zásob; vytáčet med a přidávat plásty do úlu ve vhodný okamžik; rozumět náladě včelstva; a vědět o zemědělských činnostech a dalších včelařích v okolí. To znamená mít správné a včasné informace z úlů i okolí, aby se mohl správně a včas rozhodovat. Pokud udělá velkou chybu, může ji napravit až v další sezóně. A tak si na pomoc může přizvat techniku.

Fotogalerie (7)
Ukázka moderního úlu s vybavením (zdroj: T-Mobile)

Med mají dozajista rádi i ředitelé velkých firem a nadnárodních korporací. A tak se T-Mobile a IBM rozhodly věnovat společný čas pro porozumění této oblasti. Mnoho rozhovorů se včelaři a odborníky se vedlo o tom, jak zapřáhnout "Internet věcí" do včelaření. Z úvah vyšly konkrétní oblasti, ve kterých by technologie mohly včelařům pomoci: monitoring parametrů úlů, zabezpečení proti krádežím, rádce pro hobby včelaře, komunikace mezi včelaři a zemědělci, i mezi včelaři samotnými. Vznikl projekt BeeTech, jehož dlouhodobým záměrem je umožnit rozvoj aplikací moderních technologií, tj. internetu věcí a algoritmů umělé inteligence, v oblasti chovu včel a tím podpořit precizní zemědělství v ČR.

Interaktivní on-line portál

T-Mobile a IBM spolu s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity za finanční podpory České spořitelny spustily pilotní projekt – webovou stránku s názvem vcelstva.czu.cz, jejímž cílem je usnadnit práci včelařům. Bude sestávat z interaktivního online portálu s informacemi pro včelaře i laickou veřejnost; umožňovat registraci a evidenci stanovišť včel; evidenci dat z chytrých vah a jiných elektronických zařízení, která se nainstalují do úlů a budou přes síť pro internet věcí SIGFOX odesílat data o stavu úlu. „Včelař již nebude muset  rušit včely, ale podstatné informace o jejich chování bude sledovat a promýšlet doma,“ říká Ondřej Kožina, manažer inovací T-Mobile. Portál pomůže i s povinnou administrativou každého včelaře na úřadech a včelařských svazech, tedy i s formulářem pro oznámení stanoviště včel nebo  o registraci v ústřední evidenci. Umožní také zasílání výstrah o postřicích ze strany zemědělců.

Med on-line i rady pro začínající včelaře

Portál prospěje i laické veřejnosti: umožní koupit si med online přímo od zapojených včelařů v regionu. „Problematika elektronické evidence včel, která by byla zdarma a na míru malým včelařům se zajištěním ochrany osobních a citlivých dat, nebyla v ČR dosud úspěšně řešena," říká Jan Bartoška z Provozně ekonomické fakulty ČZU. "Nabídneme široké včelařské a zemědělské veřejnosti řešení v podobě multifunkčního internetového nástroje. Součástí projektu se stane i Facebooková stránka, která umožní diskuzi a osvětu v oblasti ochrany a chovu včel za podpory moderních technologií.“

Technologie

Společnost IBM přináší do projektu expertní analýzu anonymizovaných dat na platformě Watson, kde využívá pokročilých funkcí kognitivních technologií, strojové učení a analýzu obrazu a zvuku. Data budou následně obohacena o informace z dalších oblastí, jako je například počasí, tak, aby platforma poskytovala co nejpřesnější analýzu dané situace. Technologie doplněné o expertízu odborníků pomohou získat hlubší poznatky s cílem předpovídat budoucí situace a plánovat aktivity. Získané informace a predikce budou následně poskytnuty včelařům v podobě „rádce“ na portále vcelstva.czu.cz. „V poslední době jsme svědky pronikání nejmodernějších technologií do všech oblastí průmyslové výroby, a jsme proto rádi, že se začínají uplatňovat i v tradičních oblastech, jako je zemědělství. Projekt Bee Tech ukazuje cestu využití technologií i v oboru včelaření jako důležité součásti tzv. precizního zemědělství,“ říká David Enc, ředitel technické divize ve společnosti IBM.

Včelaři, spolupracujte

Spolupracující subjekty plánují portál v následujících měsících rozšiřovat o katalog zařízení pro neinvazivní monitorování dat z úlu přes síť SIGFOX, otevřené rozhraní pro připojení libovolného zařízení pro monitoring včelstev, automatické napojení evidence počasí, a na základě analýzy anonymních dat při využití IBM Watson platformy poskytovat doporučení začínajícím včelařům. Dalším cílem je také vytvoření několika referenčních úlů pro celou ČR, jejichž data budou otevřená pro všechny uživatele portálu.

Máte-li dotazy, směrujte je na osobu odpovědnou za vývoj portálu: Ing. Jan Bartoška, Ph.D. z KSI PEF ČZU v Praze (bartoska( at )pef.czu.cz)

O fyzice ve včelaření jsme psali již dříve v článcích

http://www.3pol.cz/cz/rubriky/medicina-a-prirodoveda/782-vcely-a-fyzika-dil-1-med

http://www.3pol.cz/cz/rubriky/medicina-a-prirodoveda/781-vcely-a-fyzika-dil-2-vosk

http://www.3pol.cz/cz/rubriky/medicina-a-prirodoveda/1653-vcely-a-fyzika-dil-3-dumyslna-klimatizace

Obrázky s laskavým svolením T-Mobile Czech Republic, a. s.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail