Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Teherán se propadá do země

Pod hlavním městem Íránu, Teheránem, kde žije přibližně 15 milionů lidí, se přesouvá země. Satelitní snímky s vysokým rozlišením nedávno ukázaly, že největší město v západní Asii se na některých místech propadá o 25 centimetrů ročně! Vědci, kteří zkoumali satelitní data shromážděná mezi  roky 2003 až 2017, zjistili významný pokles na přibližně 10 procentech středu města a v mnoha vesnicích v severozápadním regionu Teheránu. Okolí mezinárodního letiště na jihozápadě íránské metropole klesá přibližně o pět centimetrů ročně.

Fotogalerie (2)
Pohoří Elborz se zvedá hned na severu za městem, kvůli znečistění vzduchu je však málokdy vidět (foto MD)

Vedlejším účinkem poklesu je v některých oblastech náhlý vznik obřích prasklin a závrtů. Jak referoval časopisu Nature  Ali Beitollahi, vedoucí inženýrské seismologie ve Výzkumném centru budov a bydlení v Teheránu, jeden farmář byl několik hodin uvězněn 6 metrů hluboko v trhlině, která se náhle pod ním otevřela. Pukliny vznikající v blízkosti polí znatelně ovlivňují  i úrodu, protože odvádějí vodu, která by měla zavlažovat žíznivou půdu.

Země se hýbá

Teherán není jediným potápějícím se městem. Satelitní pozorování ukázalo, že podobně klesají také Benátky, části západního Texasu a pobřežní Louisiany, kalifornské údolí San Joaquin a mezinárodní letiště v San Franciscu.

Co je příčinou

Podle nové studie založené na družicových datech patří současná míra poklesu Teheránu k největším na světě. Už dřívější výzkum označil za příčinu ztrátu podzemních vod, která byla pozorována již počátkem roku 2000, a to nejprve v zemědělských oblastech. Od roku 2003 se problém rozšířil do městských zón na východě, kde jsou viditelně nakloněné budovy a zešikmené silnice. Ztráty podzemních vod zavinilo sucho, stavby přehrad a rostoucí počet obyvatel, kteří potřebují pitnou vodu.

Dalším znepokojivým objevem je, že dešťové srážky nedoplňují vyčerpané zásoby podzemních vod. To naznačuje, že již může být pozdě na to, aby se podzemní voda obnovila a zabránilo se tak dalšímu klesání. Zmenšující se zásoby podzemní vody znamenají tlak na nové, ve většině případů nedovolené, vrty, což zvyšuje riziko urychlování poklesu. Vládní úředníci už odstranili 100 000 nelegálních studní, ale odhadem jich zůstává dalších 30 000 a nové vznikají. Tyto vědecké poznatky přijal k publikaci časopis Remote Sensing of Environment.

Geologie území

Teherán leží na čtvrtohorních usazeninách v podhůří pohoří Elborz. Maximální vrstva usazenin se odhaduje na 60 m a tvoří převážnou část aquiferů - tedy vodonosných vrstev. Podloží těchto usazenin tvoří třetihorní formace, většinou láva, vystupující v horských oblastech na severu města. Podložní skály východních výšin byly vytvořeny z dolomitového vápence v triasu a křídě.

Pokud by pokles pokračoval, mohla by být ohrožena teheránská železnice, mosty, plynovody a ropovody i elektrická infrastruktura.

Zdroj: https://www.livescience.com/64235-tehran-is-sinking.html?utm_source=ls-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20181205-ls

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail