Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Písně lidu fyzikálního

Již dvakrát Třípól přinesli upozornění na vydání fyzikálních písniček (zde a zde). Bylo to na jejich elektronická vydání k dispozici na webu. Volejte "Hurá!" a tři dny se radujte! Právě vyšly Písně lidu fyzikálního v tištěné podobě! Vydalo je nakladatelství Prométeus Jednoty českých matematiků a fyziků. 

 

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Ono to asi začalo už na JSŠ (tehdejší jedenáctiletá střední škola, nyní „gympl"), kdy jsem si různé poučky rýmoval pro lepší zapamatování. Nakonec i později se mi hodilo vědět, že „tato křivka, hyperbola, vyniká nad ostatní, neb má rozdíl průvodičů v každém bodě konstantní", a taky „aby měly asymptoty vůči osám správný sklon, plus mínus bé iks se musí rovnat á krát ypsilon". U nás doma, na rodném Matfyzu (rozuměj MFF UK) je sice matematika pro nás fyziky ze všeho nejvíc společný jazyk, kterým se dají věci říct stručně, jasně a srozumitelně, a jde tam vždycky spíš o nalezení a pochopení nějakých společných struktur než o „pamatováka", ale tu a tam přišel i takový trik pro zapamatování vhod. 

Později jsem si coby učitel k Matfyzu přibral gymnázium, a to nejprve Wilhelma Piecka, pak Korunní, Zborovskou a nakonec Christiana Dopplera (ne že bych byl tak přelétavý, to jen gymnázium měnilo názvy a adresy...) Učil jsem tam přes deset roků fyziku a jeden rok také hudební výchovu. A tak mne napadlo. . . 

U nápěvů jsem se řídil radou jednoho úspěšného kabaretiéra.Ten kdysi mému otci prozradil, že k úspěchu písničky vždycky pomůže, když je trošičku „kradená": lidi ji mají raději, protože je jim jaksi povědomá, a taky se nemusejí moc nového učit. Vzal jsem to z gruntu: verše jsem tepal na písně národní či staré řemeslnické, a když už jsem psal melodie vlastní, hleděl jsem, aby byly zpěvákům trochu povědomé, byť třeba jenom svou rytmickou strukturou. (Asi tu a tam sami vycítíte, že některou písničku lze zpívat i na úplně jiný, ale povědomý nápěv.) 

Logo JČMF, Jednoty českých matematiků a fyziků, dosvědčuje, že fyzikální správnosti textů můžete věřit. Jinak by ho žádna kniha od JČMF nikdy nedostala. 

Přejeme veselé učení fyzice! 

A zde příklady jako návnada:

Jan Obdržálek
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail