Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

3D tisk vyrábí aktivní zónu mikroreaktoru

V roce 2019 byl v Oak Ridge National Laboratory (ORNL) amerického ministerstva energetiky zahájen program Transformation Challenge Reactor (TRC), jehož cílem má být vyprojektování, výroba a provoz demonstračního mikroreaktoru do roku 2023. Tento program posunuje kupředu pokrok, kterého bylo dosaženo v ORNL v oblasti výroby materiálů, jaderné vědy, jaderného inženýrství, výpočetní techniky, analýzy dat a v dalších oblastech. TRC uvede do života nové pokročilé materiály a používání integrovaných sensorů a kontrolních přístrojů, které umožní vznik vysoce optimalizovaného efektivního systému, díky němuž bude možno snižovat náklady, spoléhat se na vědecký pokrok a kde vznikne možnost uskutečňovat nové cesty v oblasti projektování, výroby, licencování a provozu jaderných zařízení. Ministerstvo spustilo tento program v rámci hledání nových přístupů, jak co nejrychleji a nejekonomičtěji rozvíjet energetická řešení při přechodu na zajišťování spolehlivé a čisté energie.

Fotogalerie (1)
Různé kovové komponenty tištěné 3D technologií (zdroj ORNL)

Program TRC již dokončil několik základních experimentů, včetně výběru projektu aktivní zóny a tříměsíčního testování, které demonstrovalo vhodnost nových výrobních technologií umožňujících rychlou výrobu prototypu aktivní zóny reaktoru. Výzkumníci se nyní zaměřují na vylepšování vybraných projektů a procesů, které podpoří optimální a spolehlivý energetický systém.

Aktivní zóna reaktoru TCR bude vyrobena pokročilým způsobem a umístěna dovnitř konvenčně vyrobené standardní tlakové nádoby z nerez oceli kvality 304 H. Aktivní zóna se skládá z pokrytých palivových částic nitridu uranu umístěných uvnitř struktury z karbidu křemíku. Palivové bloky jsou uspořádány uvnitř struktury vyrobené z nerez oceli jakosti 316 L a jsou proloženy moderátorovými články z hydridu yttria. Hydridický moderátor minimalizuje množství kvalitního nízkoobohaceného uranu, potřebného k dosažení kritického stavu. Reaktorový systém bude umístěn v odvětrávaném prostoru budovy ORNL. TRC bude již čtrnáctým jaderným reaktorem, který byl v ORNL vybudován.

Výzkumníci pracují v posledních třech měsících velmi usilovně na tom, aby se tento program stal skutečností. Ukazuje se, že aktivní zónu reaktoru bude možné vyrobit s pomocí 3D tiskárny. Tato technologie otevře stavidla pro nové inovace v celém jaderném průmyslu. Program vytvoří také digitální platformu pro tiskárny 3D, která pomůže urychlit přenos nové technologie do průmyslového využití. Díky 3D tiskárně bude možné uplatnit technologii a materiály, které jsou novinkami posledních několika desetiletí, včetně sensorů, které umožňují téměř autonomní kontrolu, a knihovny dat přínosné pro celou jadernou komunitu.

ORNL spolupracuje s Argonne a Idaho National Laboratories a také s průmyslem, aby bylo možno rychle předat novou technologii pro komerční využití. Společnost BWXT poskytuje kromě paliva TRISO (uranium oxycarbide tristructural isotopic) také výrobní podporu.

 

Zdroj:

https://world-nuclear-news.org/Articles/ORNL-developing-3D-printed-nuclear-microreactor

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail