Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

V roce 2028 bude v Jakutsku postavena malá jaderná elektrárna

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom plánuje postavit jadernou elektrárnu malého výkonu s modulárním reaktorem RITM-200 poblíž obce Usť-Kujga v Jakutsku (jedna z republik Ruské federace). Projekt výstavby malé jaderné elektrárny navazuje na dohodu uzavřenou mezi Rosatomem a Jakutskem v roce 2019. V roce 2020 byly dokončeny terénní průzkumy a nyní probíhají laboratorní analýzy vzorků. Výstavba elektrárny má být podle plánů dokončena v roce 2028.

23. prosince 2020 uzavřel Rosatom dohodu s vládou republiky Sacha (též Jakutsko, součást Ruské federace), která stanovuje principy určování ceny elektřiny v rámci projektu na výstavbu jaderné elektrárny malého výkonu. Podle této dohody zajistí jakutská vláda odběr elektřiny z malé jaderné elektrárny v objemu odpovídajícímu 40 MW až 50 MW a bude spolupracovat při převodu pozemků v lokalitě elektrárny. Díky malé jaderné elektrárně bude možné snížit cenu elektřiny v Usť-Janském regionu oproti současným cenám prakticky na polovinu. 

Pozemní malá jaderná elektrárna je určena k dodávkám elektřiny do izolované přenosové soustavy nebo pro odlehlé oblasti. Kromě elektřiny dodává okolním domácnostem a průmyslovým podnikům také teplo a může být spojena i s odsolovací stanicí na výrobu pitné vody. 

Reaktor RITM-200 

Základ projektu tvoří referenční technologie Rosatomu používající reaktory RITM-200, které vznikly díky mnohaletým zkušenostem s provozem malých reaktorů na palubě ruských jaderných ledoborců. Jsou kompaktnější a modernější verzí reaktorů KLT-40 a OK-900, které používají ruské jaderné ledoborce, které Rosatom provozuje jako jediný na světě. S tímto typem reaktorů má přes 400 reaktorroků zkušeností.

Nové reaktory RITM-200 používají ledoborce, které nesou označení LK-60 nebo Projekt 22220. První tři lodě se jmenují Arktika, Sibir a Ural a budou mít dvojitý ponor, díky kterému mohou pracovat v mělkých zálivech moří a na sibiřských veletocích a zároveň využít plný výkon na volném moři. Lodě jsou schopny prolamovat až 3 metry tlustý led. Každá na své palubě nese dva reaktory RITM-200, které mají souhrnný tepelný výkon 350 MW. Ten je pomocí turbosoustrojí přeměňován na elektřinu, která napájí tři lodní motory a palubní systémy. Na lodní šrouby je dodáván výkon 60 MW, což tyto lodě řadí mezi nejvýkonnější ledoborce na světě. O ledoborci Arktika jsme psali zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/2611-jaderny-ledoborec-arktika-na-prvni-pracovni-plavbe 

Projekt RITM-200 vyniká kompaktností, modulárností, zkrácenou dobou výstavby a vysokými bezpečnostními standardy. Projektová doba provozu činí 60 let. Jeho potenciál spočívá i v ekologicky čisté výrobě vodíku pro průmysl a dopravu. Palivová vsázka v těchto reaktorech vydrží na 5-7 let provozu. 

Jádro nahradí fosilní paliva 

Podobné projekty mohou představovat spolehlivý a čistý zdroj tepla a elektřiny pro těžební společnosti a pro obyvatele odlehlých oblastí s izolovanou přenosovou soustavou. V Usť-Janském regionu sníží náhrada stárnoucích uhelných a dieselových zdrojů energie pomocí malé jaderné elektrárny emise o 10 tisíc tun CO2 ročně. Během realizace tohoto projektu v regionu vznikne 800 nových pracovních pozic. Kromě toho nová elektrárna zajistí stabilní a ekologicky čisté dodávky energií pro rozvoj těžby zlata v ložisku Kjučus na severu Verchnojanského regionu Jakutska. Prezident republiky Sacha Ajsen Nikolajev uvádí: „Jsem přesvědčen o tom, že jaderná elektrárna malého výkonu dá impulz k rozvoji arktických regionů Jakutska, bude stimulovat rozvoj průmyslu v Usť-Janském regionu a zvýší životní úroveň místních obyvatel.“ 

Generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov říká: „Dnes jsme udělali důležitý krok z pohledu výstavby první ruské pozemní jaderné elektrárny malého výkonu nové generace. Nedávno zahájila provoz plovoucí jaderná elektrárna malého výkonu Akademik Lomonosov a dnes, jen o několik měsíců později, zahajujeme práce na pozemní elektrárně. Je důležité, že na domácí půdě používáme a našim zahraničním partnerům nabízíme technologii RITM-200, která je spolehlivá a prověřená arktickými podmínkami. Podobnou moderní a referenční technologii může na světovém trhu nabídnout jen Rosatom. Věřím, že malé jaderné elektrárny mají před sebou velkou budoucnost jak u nás, tak ve světě.“ 

Průzkumy na místě i v laboratoři 

„Během předprojektových prací v lokalitě provedli odborníci různé terénní průzkumy s cílem zhodnotit vhodnost zvoleného místa, včetně hydrometeorologického, environmentálního, geodetického a geologického průzkumu. Z konkrétních činností můžeme jmenovat například odběr vzorků půdy a podloží za pomoci průzkumných vrtů, odběr vzorků vody, průzkum terénu a vytvoření referenční geodetické sítě. Další práce budou zahrnovat laboratorní analýzu odebraných vzorků a přípravu závěrečné zprávy, která bude obsahovat závěry předprojektového průzkumu a hodnocení vhodnosti lokality,“ uvedl Rosatom pro World Nuclear News. 

Rosatom 

Korporace spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování. Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci nyní Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail