Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Robot svařuje pod hladinou bazénu použitého paliva

Unikátní robot, který nemá ve světě obdoby, poprvé provedl diagnostiku bazénu pro skladování použitého paliva. Stalo se tak v reaktorové hale jaderné elektrárny Leningradská II u reaktoru VVER-1200. Díky tomu, že tento robot automaticky vyhledává a opravuje netěsnosti v nerezové výstelce bazénu, dochází k výraznému zkrácení odstávek a zvýšení spolehlivosti provozu elektrárny.

Do bazénu se umisťují kazety s jaderným palivem vyjmuté z reaktoru. Použité palivo se zde několik let chladí a po poklesu jeho aktivity se přemístí do skladovacího a transportního kontejneru. Pro zabránění úniku kontaminované vody je na železobetonových stěnách bazénu upevněna výstelka z nerezové oceli a její těsnost je základním předpokladem pro zajištění jaderné bezpečnosti a radiační ochrany. 

Robot pracuje v blízkosti ozářeného paliva 

Na vývoji robota určeného pro bloky VVER-1200 se podílely výzkumné ústavy ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. „Podobného robota nikde jinde nenajdete. Obvykle se diagnostika a opravy skladovacího bazénu provádějí lidskými silami. To ale znamená, že musíte palivo vyvézt pryč a odpustit roztok kyseliny borité, která zabraňuje samovolnému rozběhnutí řetězové štěpné reakce. Normálně to trvá několik dní, ale náš robot svou práci zvládne během několika hodin a nemusíme kvůli němu převážet použité palivo jinam,“ uvádí hlavní inženýr elektrárny Leningradská II Alexandr Beljajev. 

Robot je složitým multifunkčním zařízením 

Je vybaven velmi přesnými systémy pro pohyb, sledování polohy a záznam a přenos obrazu. Díky nim se může velmi dobře orientovat a pohybovat v bazénu i pod vodou a v těsné blízkosti použitého paliva.Trhliny bezchybně odhaluje za pomoci ultrazvuku, určuje jejich souřadnice, před vlastní opravou čistí povrch výstelky a opravuje ho pomocí přístroje pro svařování pod vodou. Na celý technologický proces dohlíží operátor pomocí kamer a dat sesbíraných robotem. 

Robot může pracovat v podstatě kdekoli 

Zájem o tohoto robota je velký nejen v dalších ruských jaderných elektrárnách, ale po celém světě. Roboti pro diagnostiku a svařování pod vodou mají uplatnění kromě jaderné energetiky také při stavbě lodí, opravách přístavní infrastruktury, při pokládání podmořských ropovodů a plynovodů apod. 

Leningradská jaderná elektrárna 

Leží zhruba 40 kilometrů západně od Petrohradu a jde o první ruskou jadernou elektrárnu.  V provozu jsou dva původní bloky s reaktory RBMK-1000,  dva další jsou odstavené a byly nahrazeny novými bloky VVER-1200 spuštěnými v letech 2018 a 2020. Je známa i pod původním názvem Sosnovyj Bor, neboť leží ve stejnojmenném městě. V současnosti je nejvýkonnější ruskou jadernou elektrárnou. Do výstavby nových bloků se dodavatelsky zapojily i české firmy. Armatury například dodávaly společnosti Arako, Armatury Group, Modřany Power, Mostro a MPower Engineering, LOCA-kabely dodávala Kabelovna Kabex a čerpadla Sigma Group.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail