Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Robot svařuje pod hladinou bazénu použitého paliva

Unikátní robot, který nemá ve světě obdoby, poprvé provedl diagnostiku bazénu pro skladování použitého paliva. Stalo se tak v reaktorové hale jaderné elektrárny Leningradská II u reaktoru VVER-1200. Díky tomu, že tento robot automaticky vyhledává a opravuje netěsnosti v nerezové výstelce bazénu, dochází k výraznému zkrácení odstávek a zvýšení spolehlivosti provozu elektrárny.

Do bazénu se umisťují kazety s jaderným palivem vyjmuté z reaktoru. Použité palivo se zde několik let chladí a po poklesu jeho aktivity se přemístí do skladovacího a transportního kontejneru. Pro zabránění úniku kontaminované vody je na železobetonových stěnách bazénu upevněna výstelka z nerezové oceli a její těsnost je základním předpokladem pro zajištění jaderné bezpečnosti a radiační ochrany. 

Robot pracuje v blízkosti ozářeného paliva 

Na vývoji robota určeného pro bloky VVER-1200 se podílely výzkumné ústavy ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. „Podobného robota nikde jinde nenajdete. Obvykle se diagnostika a opravy skladovacího bazénu provádějí lidskými silami. To ale znamená, že musíte palivo vyvézt pryč a odpustit roztok kyseliny borité, která zabraňuje samovolnému rozběhnutí řetězové štěpné reakce. Normálně to trvá několik dní, ale náš robot svou práci zvládne během několika hodin a nemusíme kvůli němu převážet použité palivo jinam,“ uvádí hlavní inženýr elektrárny Leningradská II Alexandr Beljajev. 

Robot je složitým multifunkčním zařízením 

Je vybaven velmi přesnými systémy pro pohyb, sledování polohy a záznam a přenos obrazu. Díky nim se může velmi dobře orientovat a pohybovat v bazénu i pod vodou a v těsné blízkosti použitého paliva.Trhliny bezchybně odhaluje za pomoci ultrazvuku, určuje jejich souřadnice, před vlastní opravou čistí povrch výstelky a opravuje ho pomocí přístroje pro svařování pod vodou. Na celý technologický proces dohlíží operátor pomocí kamer a dat sesbíraných robotem. 

Robot může pracovat v podstatě kdekoli 

Zájem o tohoto robota je velký nejen v dalších ruských jaderných elektrárnách, ale po celém světě. Roboti pro diagnostiku a svařování pod vodou mají uplatnění kromě jaderné energetiky také při stavbě lodí, opravách přístavní infrastruktury, při pokládání podmořských ropovodů a plynovodů apod. 

Leningradská jaderná elektrárna 

Leží zhruba 40 kilometrů západně od Petrohradu a jde o první ruskou jadernou elektrárnu.  V provozu jsou dva původní bloky s reaktory RBMK-1000,  dva další jsou odstavené a byly nahrazeny novými bloky VVER-1200 spuštěnými v letech 2018 a 2020. Je známa i pod původním názvem Sosnovyj Bor, neboť leží ve stejnojmenném městě. V současnosti je nejvýkonnější ruskou jadernou elektrárnou. Do výstavby nových bloků se dodavatelsky zapojily i české firmy. Armatury například dodávaly společnosti Arako, Armatury Group, Modřany Power, Mostro a MPower Engineering, LOCA-kabely dodávala Kabelovna Kabex a čerpadla Sigma Group.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail