Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Výměna rotoru jednoho ze dvou největších českých generátorů

Zařízení, které produkuje přibližně 10 % české spotřeby elektřiny, prochází kontrolami a modernizací. Technici do generátoru prvního bloku JE Temelín na konci května instalovali záložní rotor generátoru. Do provozu se tak vrací devadesátitunový díl po třech letech, když předtím pracoval ve druhém bloku a následně prošel kontrolou, což nyní čeká i vyměněné zařízení. Energetici tak zajišťují jejich rovnoměrné zatížení a zároveň rezervu pro nenadálé případy. První blok je z důvodu výměny paliva plánovaně odstaven od 15. dubna, proto je příležitost a dostatek času udělat důležitou výměnu.

Fotogalerie (1)
Během usazování nového rotoru generátoru hlídali technici každý centimetr (zdroj ČEZ)

Vyrobil 33,5 TWh bezemisní elektřiny, ušetřil vypuštění více než 27 miliónů tun CO2 a teď ho čeká kontrola a „odpočinek“. Výměna rotorů generátoru, tedy zařízení, která přímo vyrábějí elektřinu, je jednou z klíčových prací v nejaderné části elektrárny během odstávky. Energetici k ní přistupují vždy po několika letech. Celkem máme tři rotory, jeden slouží jako rezerva za aktuálně provozované. Po čtyřech až šesti letech je postupně vyměňujeme a tím snižujeme zatížení jednoho z klíčových zařízení, což je důležité z hlediska dlouhodobého provozu,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

Vlastní usazení zařízení o hmotnosti 90 tun a délce přes 14 metrů byla náročná manipulace. Trvala více než dvanáct hodin. Specialisté se zařízením manipulovali pomocí mostového jeřábu s nosností 125 tun. Při zasouvání do statorové části hlídali každý centimetr. Následovaly zpětné montáže celého turbogenerátoru a před jeho uvedením do provozu série zkoušek.

Generátor

Zařízení v nejaderné části elektrárny, kde vzniká elektřina. Celková hmotnost rotoru generátoru je 90 tun, dlouhý je více než 14 metrů. Jedná se o jednodílný výkovek, ve kterém je uloženo rotorové vinutí tvořené z dutých měděných vodičů. Toto vinutí je za provozu napájeno stejnosměrným budicím proudem, který v rotoru vytváří dvoupólové elektromagnetické pole. Tímto dvoupólovým magnetem parní turbína otáčí rychlostí 3 000 ot/min uvnitř statorového třífázového vinutí. Vlivem elektromagnetické indukce vzniká ve statorovém vinutí střídavý elektrický proud, který je pomocí fázových vývodů přes zapouzdřené vodiče, generátorový vypínač a blokové transformátory vyváděn do elektrizační soustavy.

Generátory v JE Temelín jsou s možným výkonem 1 125 MW největšími generátory v ČR. Jsou vyrobené v Plzni a jde o jediné dva prototypy svého druhu.

Pozn.: Od začátku roku 2022 elektrárna Temelín vyrobila 6,6 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail