Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 219

ADELE ještě nevečeřela

ADELE se teprve rodí. Až vyroste do krásy, bude „večeřet“ či obědvat elektřinu z větrných a jiných nestabilních energetických zdrojů a na požádání ji zase posílat dál, až bude potřeba. ADELE není kytka, ale program velkokapacitního skladování elektřiny.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

GE, energetická společnost RWE, německý Institut letectví a další partneři spustili 28. ledna 2010 rozvojový program, který dostal jméno „ADELE“ – podle německého akronymu „Adiabatický systém uložení energie ve stlačeném plynu“. Projekt potrvá tři roky.

Základní myšlenkou je ukládání přebytečné elektrické energie, vyráběné v době mimo špičku, ve formě stlačeného vzduchu. S rostoucím využíváním obnovitelných zdrojů energie, jako jsou například větrné elektrárny, roste poptávka po řešeních, která by zajistila kontinuální zásobování elektřinou pro spotřebitele a firmy i tehdy, když zrovna nefouká vítr anebo nesvítí slunce. Na rozdíl od ostatních konceptů, pracujících se stlačeným vzduchem, tento projekt využívá i obrovský objem tepla, které se při stlačování vzduchu generuje a později může být také využito k výrobě elektřiny. Při tomto procesu vznikají teploty přesahující 500 °C. Výzkumný tým čeká obrovský úkol vyvinout kompresorové technologie, které si s takovými vysokými parametry dovedou poradit. Celkovou optimalizaci systému bude provádět mnichovské zastoupení GE Global Research, které bude na vývoji kompresoru a turbíny, klíčových komponentech systému, spolupracovat s divizí GE Oil & Gas.

Tento program má potenciál od základů změnit způsob efektivního, velkokapacitního ukládání elektrické energie. Budeme sledovat vývoj a přinášet čtenářům 3pólu čerstvé zprávy!

První informaci o metodě skladování elektřiny pomocí stlačeného vzduchu jsme přinesli již v červnu 2008 v článku http://www.3pol.cz/cz/rubriky/obnovitelne-zdroje/1061-precerpavaci-vetrna-elektrarna

Další informace najdete na http://www.ge.com


Animace (najdete ji na http://www.ge.com/audio_video/ge/innovation/say_hello_to_adelle.html a také v rubrice 3pólu Video) názorně ukazuje, jak by celý systém fungoval: vzduch se kompresorem tlačí do podzemních dutin jako do nějaké obří baterie – podobně jako je tomu v oblastech s podzemními ložisky soli, která byla nedávno využita ke skladování zemního plynu – a odtud se bude později čerpat a využívat k pohánění turbín a výrobě elektrické energie.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail