Od čtenářů

Článků v rubrice: 14

Zelený čaj pro zdraví

Zelený čaj je v čínské medicíně po tisíce let používán, jako lék proti mnoha nemocem, a proti mnohým působí jako prevence.

Zelený čaj je produktem rostliny Camelia sienensis L. Vzniká usušením rychle zahřátých čajových lístků, tím dochází k zastavení oxidačních procesů, které probíhají v čajovém listu po jeho utržení, poté jsou čajové lísky neošetřeny zahřátím, proces pokračuje a konečným produktem jsou fermentované lísky, které obsahují mnoho barviv (vznikají oxidací polyfenolů obsažených v lístcích čaje), a proto je nálev tohoto čaje zbarven dohněda, produkt je tedy černý čaj. Existuje mnoho dalších druhů čaje, které lze rozlišit podle kvality listu, oblasti původu, doby sběru a obsahu kofeinu.
Proto jsme se v této studii rozhodli stanovit jednotlivé látky obsažené v čaji a čaj s nejlepšími výsledky použít k testu, který by ověřil účinky čaje v lidském těle. Výsledky studie byly velmi překvapivé a předčily naše očekávání. Při hodnocení antioxidační kapacity, což je vlastnost potravin, která udává jakou měrou je potravina schopna potlačit vznik volných radikálů, dosáhl nejlepších výsledků zelený čaj, jehož anioxidační kapacita dosahovala hladin, které nacházíme v bílých vínech. S antioxidační kapacitou úzce souvisí obsah polyfenolyckých látek, jedná se o kondenzované fenoly, při jejich oxidaci (dochází k ní při výrobě černého čaje) vznikají složité komplexy, které charakteristicky barví čajový nálev. Těmto látkám je přičítána ochrana vůči srdečním onemocněním a vznikem rakoviny. Polyfenoly blokují enzym urokynázu. pomocí tohoto enzymu se rakovinné buňky rozmnožují. Tyto látky jsou asi 150 – 300 krát účinnější než známe antioxidanty, kterými jsou vitamin E a C. Zde opět nejvyšších hladin dosáhly zelené čaje. Je to způsobeno tím, že zelený čaj neprochází procesem fermentace, při kterém jsou tyto látky zničeny. Další významnou složkou čajového listu jsou flavonoidy, jedná se většinou o rostlinné pigmenty, které vykazují velmi vysokou antioxidační kapacitu, čímž chrání lidské tělo před oxidačním stresem. V čaji je podobně jako v kávě obsažen alkaloid kofein, nejvyšší hladinu nalézáme v zeleném čaji v černém čaji je asi polovina hodnoty, kterou jsme naměřili v zelených čajích. Pokud bychom srovnávali hladinu kofeinu v šálku čaje a kávy, obsahoval by šálek čaje asi poloviční koncentraci kofeinu. V zeleném čaji jsou obsaženy další důležité látky, jako například fluoritové ionty chránící před zubním kazem, vápník a hořčík, který výrazně posiluje kosti v nemalé koncentraci je v čaji zastoupen mangan, který působí jako aktivátor některých enzymů.
Nejzajímavější výsledky poskytl test, ve kterém byl 20 dobrovolníkům podáván zelený čaj v množství dvou šálků denně. Dobrovolníkům byla odebrána krev před a po týdnu pití zeleného čaje. Vzorky krve byly vyšetřeny na obsah cholesterolu, LDL – cholesterolu (špatný cholesterol) a HDL – cholesterolu (hodný cholesterol). Po porovnání výsledků před a po pití, došlo k jednoznačnému nárůstu HDL – cholesterolu, což je pozitivní pro snížení rizika infarktu, LDL – cholesterol sice klesl, ale jeho pokles byl pod statisticky významnou hodnotou. To samé bylo zjištěno u hodnot celkového cholesterolu. Z této studie jednoznačně vyplývá, že zelený čaj má pozitivní vliv na lidské zdraví, díky jeho vlivu na hladiny sérových lipidů, lze jeho pitím snižovat riziko vzniku infarktu myokardu, kofein v čaji obsažený snižuje pocit únavy, L- teanin, aminokyselina vyskytující se pouze v čaji, má uklidňující účinky. V zahraničních článcích je zelenému čaji přičítána ochrana proti vzniku rakoviny hlavně zažívacího traktu. Tyto výsledky zahraničních studií jsou velmi povzbudivé, a proto lze předpokládat, že s rostoucím zájmem o čaj budou objevovány i jeho další příznivé účinky.
Závěrem bych chtěl poděkovat ústavu klinické biochemie a hematologie, za to že umožnil analýzu vzorků a také jeho pracovníkům, kteří se stali dobrovolníky v této studii.

Tomáš Vlas; T.vlas@seznam.cz

Tomáš Vlas
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail