Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Jak šel čas a počítače s ním

Počítače nevznikly pro zábavu, ale z potřeby řešit vážné matematické problémy. Jedním z prvních bylo vyhodnotit výsledky sčítání lidu v USA v roce 1880, které trvalo více než sedm let. Vláda se proto snažila najít rychlejší způsob. Výsledkem byl vývoj počítače založeného na děrných štítcích. Na psací stůl se rozhodně nevešel – zabral celou obrovskou místnost. Pro posouzení neuvěřitelně rychlého vývoje počítačů nabízíme časovou řadu mapující historii výpočetní techniky – od skromných začátků až po dnešek, kdy surfujeme po internetu, hrajeme hry a používáme multimédia.

Fotogalerie (3)
Počítače ze sedmdesátých a osmdesátých let (zdroj Shutterstock)

1801: Joseph Marie Jacquard vymyslel ve Francii tkalcovský stav, který používal děrované dřevěné karty; podle nich se mohly automaticky tkát vzory tkanin.

1822: Anglický matematik Charles Babbage vymyslel parou poháněný početní stroj, který dokázal zpracovávat číselné tabulky. Projekt financovaný anglickou vládou však selhal. Teprve o více než století později vznikl skutečný počítací stroj.

1890: Herman Hollerith navrhl systém děrných štítků k vyhodnocení sčítání lidu – trvalo mu to pouze tři roky a vládě tak ušetřil 5 milionů dolarů. Založil firmu, která se později stala IBM.

1936: Alan Turing představil univerzální stroj, později nazvaný Turingův. Turingův stroj umí vypočítat cokoliv, co vypočítat lze. Pozdější moderní počítače jsou založené právě na jeho nápadech.

1937: První počítač bez soukolí, vaček, pásů nebo hřídelí se pokusil postavit J. V. Atanasoff, profesor fyziky a matematiky na Iowa State University.

1941: Atanasoff a jeho postgraduální student, Clifford Berry, navrhli počítač, který mohl řešit 29 rovnic současně. Bylo to poprvé, kdy počítač dokázal uchovávat informace v hlavní paměti.

1943-1944: Dva profesoři University of Pennsylvania, John Mauchly a J. Presper Eckert, postavili Electronic Numerical Integrator and Calculator (ENIAC) – elektronickou kalkulačku. Považuje se za předchůdce digitálních počítačů. Vyplňoval místnost 6x8 metrů a měl 18 000 elektronek.

1946: Mauchly a Presper opustili Universitu v Pennsylvanii a obdrželi grant z Úřadu pro sčítání lidu, aby postavili UNIVAC. Šlo o první komerční počítač pro obchodní a vládní aplikace.

1947: William Shockley, John Bardeen a Walter Brattain z Bellových Laboratoří vynalezli transistor. Objevili, jak udělat elektrický spínač pomocí pevných materiálů a bez potřeby vakua.

1953: Grace Hopper vyvinul první programovací jazyk, který se nakonec stal známým jako COBOL. Thomas Johnson Watson Jr., syn generálního ředitele IBM, vyvinul IBM 701 EDPM. Účelem bylo pomoci Organizaci spojených národů získat přehled o Korejské válce.

1954: Narodil se programovací jazyk FORTRAN.

1958: Jack Kilby a Robert Noyce předsavili integrovaný obvod, známý jako počítačový čip. Kilby získal v roce 2000 Nobelovu cenu za fyziku.

1964: Douglas Engelbart ukazuje prototyp moderního počítače s myší a grafickým uživatelským rozhraním (GUI). Znamená to vývoj počítače od specializovaného stroje pro vědce a matematiky k technologii, která je přístupná široké veřejnosti.

1969: Skupina vývojářů z Bellových laboratoří vyvinula operační systém UNIX. Byl napsaný v programovacím jazyce C, přenosný na různé platformy a stal se operačním systémem volby mezi sálovými počítači velkých společností a vládních subjektů. Vzhledem k pomalosti ale nikdy mezi domácí uživatele PC nepronikl.

1970: Společnost Intel představila Intel 1103, první Dynamic Access Memory (DRAM) čip.

1971: Alan Shugart vedl tým inženýrů v IBM, který vyvinul „floppy disk“ umožňující sdílet data mezi počítači.

1973: Robert Metcalfe, člen výzkumného týmu Xerox, vyvinul Ethernet pro spojování více počítačů a dalšího hardware.

1974-1977: Množství osobních počítačů zaplavilo trh, včetně Scelbi & Mark-8 Altair, IBM 5100, RadioShack’s TRS-80 (známého jako „Trash 80“) a Commodore.

1975: V lednovém čísle časopisu Popular Electronics se představuje Altair 8080, jako „první minipočítačová stavebnice, která může soupeřit s komerčními modely“. Dva „počítačoví mágové“, Paul Allen a Bill Gates, nabízejí Altairu, že budou psát software pomocí nového jazyka BASIC. 4. dubna, po prvních úspěšných krocích, zakládají dva přátelé z dětství vlastní softwarovou firmu Microsoft.

1976: Steve Jobs a Steve Wozniak založili 1. dubna (nešlo o „apríla“) Apple Computers a vyvinuli Apple I, první single-circuit board počítač.

1977: Radio Shack vyrobil 3000 kusů TRS-80. Lidé je okamžitě vykoupili – poprvé mohli laici psát své vlastní programy a přimět počítač, aby dělal, co chtějí.

1977: Jobs and Wozniak představili Apple II na prvním veletrhu. Nabídl barevnou grafiku a obsahoval audio kazetový přehrávač na ukládání dat.

1978: Účetní jsou nadšeni z VisiCalc, prvního počítačového tabulkového procesoru.

1979: Textový procesor Word se stává realitou a MicroPro International vydává WordStar.

1981: První IBM osobní počítač s kódovým označením „Acorn“. Používá operační systém Microsoft MS-DOS. Má čip Intel, dvě Floppy disketové jednotky a volitelný barevný monitor. Sears Roebuck & a Computerland prodávají počítače poprvé prostřednictvím externích distributorů. To také popularizuje termín PC.

1983: Apple Lisa je první osobní počítač s grafickým uživatelským rozhraním. Je vybaven drop-down menu a ikonami. Nejprve propadne, ale později se vyvine v počítač Macintosh. Gavilan SC je první přenosný počítač se známým Flip form factorem a první, který se uvádí na trh pod pojmem „laptop“.

1985: Microsoft ohlásil Vznik Windows, což byla reakce na Apple. Commodore přichází s počítačem Amiga 1000, který nabízí pokročilé audio a video schopnosti.

1985: První dot-com doména je zaregistrována 15. března, dlouho před tím, než formálně začal Internet.  Symbolics Computer Company, malý Massachusettský výrobce počítačů, registruje Symbolics.com. O více než dva roky později je zapsáno jen 100 internetových firem.

1986: Compaq uvedl na trh Deskpro 386. Jeho 32bitová architektura poskytla rychlost srovnatelnou s velkými počítači.

1990: Tim Berners-Lee, výzkumník laboratoře vysokých energií v CERN, vyvinul Hyper Text Markup Language (HTML), čímž položil základy vzniku World Wide Webu.

1993: Pentium mikroprocesor pokročil v použití grafiky a hudby na počítači.

1996: Sergey Brin a Larry Page na Stanfordově Universitě vyvinuli Google search engine.

1997: Microsoft investoval 150 milionů do Apple, který měl potíže, a ukončil při s Microsoftem, v níž ho obviňoval, že kopíruje „vzhled a pocit“ jeho operačního systému.

1999: Wi-Fi umožnilo uživatelům připojovat se k internetu bezdrátově.

2001: Apple zveřejnil Mac OS X, operační systém s paměť chránící architekturou a multi-taskingem. Microsoft, aby nezůstal pozadu, vypustil do světa Windows XP.

2003: Na trh uveden první 64bitový procesor, AMD’s Athlon 64.

2004: Mozilla Firefox 1.0 konkuruje Microsoft Internet Exploreru, dosud dominantnímu Web browseru. Světlo světa spatřil Facebook, sociální síť.

2005: Vzniklo YouTube, sdílení videí. Google získal Android, operační systém založený na Linux.

2006: Apple uvedl MacBook Pro, první dvoujádrový mobilní počítač a iMac založený na procesoru Intel. Hrací konsole Nintendo’s Wii dobyla trh.

2007: iPhone převedl mnoho počítačových funkcí na smartphone.

2009: Microsoft vypustil Windows 7, pokročilý mj. v rozpoznávání ručně psaného písma.

2010: Apple představil iPad, který změnil dosavadní nahlížení zákazníků na interaktivní média a nastartoval segment „tabletů“.

2011: Google uvedl na trh Chromebook, laptop, který běží na operačním systému Chrome.

2012: Facebook dosáhl 4. října 1 miliardy uživatelů.

2015: Apple dal na trh Apple Watch. Microsoft vypustil Windows 10.

Zdroj

Podle Live Science http://www.livescience.com/20718-computer-history.html?cmpid=NL_TND_weekly_2015-10-26

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail