Studenti

Článků v rubrice: 315

Letní univerzita: příležitost získat vysněné zaměstnání

Stejně jako v předchozích letech se mohou studenti technických vysokých škol i letos zúčastnit v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany dvoutýdenní odborné stáže „Letní univerzita”. Na jejím programu jsou přednášky, odborné semináře i praktické seznámení s pracovními postupy. Letní univerzita přináší zkušenosti, kontakty i nabídku profesní spolupráce. Na tu letošní se můžete přihlásit do 30. dubna.

Fotogalerie (2)
David Hégr u demontovaného rotoru turbíny v Jaderné elektrárně Temelín

O práci pro Skupinu ČEZ uvažoval i někdejší student David Hégr. Dnes je projektovým manažerem a společně s kolegy odpovídá za přípravu a realizaci projektů pro obě naše jaderné elektrárny v oblasti skladování použitého jaderného paliva. Letní univerzity se zúčastnil v roce 2010 po dokončeném 1. ročníku magisterského studia.

Jakou vysokou školu jste studoval?

Nejdříve strojní průmyslovku v Liberci. Bakalářský titul mám z tamní Technické univerzity, kde jsem studoval informatiku a logistiku na fakultě mechatroniky. Na stejné univerzitě jsem se potom v oboru nanomateriály a nanotechnologie stal inženýrem. Nyní pokračuji v navazujícím doktorském programu fakulty strojní ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu. Ve Skupině ČEZ pracuji od 1. listopadu 2011.

Jak jste se o Letní univerzitě dozvěděl?

Od personalistů ČEZ a od Dany Drábové, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Měli na univerzitě společnou každoroční přednášku.

Váhal jste s přihláškou na Letní univerzitu nebo jste se přihlásil okamžitě?

Samozřejmě jsem nejprve zvažoval, co mi Letní univerzita může nabídnout, jaký má pro mne význam. Zaujal mě program a líbilo se mi, že mě potenciální zaměstnavatel zve přímo do provozu, aby mě s ním seznámil. A navíc zdarma. Vyhodnotil jsem to jako příležitost.

Na co z průběhu Letní univerzity nejraději vzpomínáte?

Pamatuji si především partu lidí, kteří ji se mnou absolvovali, na vysokoškoláky z celé republiky. Každý jsme rozuměli jiným oblastem techniky, byli zvyklí nahlížet věci různými způsoby, a řešit problémy s odlišným přístupem. Stáž také nabízí možnost zjistit, na jaké úrovni jsou vaši kolegové z jiných škol. Získal jsem představu, jaká mě čeká konkurence u pracovních pohovorů. A v neposlední řadě jsem našel nové kamarády.

A z odborného hlediska?

Každý den nás čekala nová témata a jiný program. Během prvních dní mne například nejvíce fascinovala jedinečnost a velikost jaderné elektrárny, nikdy před tím jsem ji nenavštívil. Utkvělo mi hlavně zkoumání a zjišťování, jaký má co výkon a jaké jsou parametry elektrárny. Obdivoval jsem také technický přehled a odbornou erudici přednášejících. Při věcném a srozumitelném výkladu zvládali obratem odpovídat také na nejrůznější dotazy studentů.

A co doprovodný program?

Ano, byl poměrně různorodý, plný sportovních i kulturních aktivit. Rozhodně jsme se nenudili. Každý si mohl vybrat, čeho se chce zúčastnit.

Během Letní univerzity jste složil i test psychodiagnostických předpokladů pro práci na jaderném zařízení, byl náročný?

Ani ne. Test obsahuje úlohy, jimž porozumí každý. Neprověřuje technické znalosti, vědomosti nebo obecný přehled. Je zaměřen na psychiku a schopnost se soustředit. Myslím, že není čeho se bát.

Jak jste spokojen ve svém současném zaměstnání?

Velice. Cením si především toho, že nás nadřízení vnímají jako kolegy a nechávají nám prostor na realizaci našich myšlenek. Je to práce, která má smysl. Podílím se na významných projektech, což mě motivuje. V neposlední řadě si vážím i toho, že při práci mohu studovat. A také interní podpory výuky cizích jazyků. ČEZ je firma zaměstnávající vzdělané a schopné lidi, spolupráce s nimi je fajn.

Lucie Ehrlichová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail