Studenti

Článků v rubrice: 315

Soutěž Co víš o energetice vyhrálo družstvo brněnské průmyslovky

Ve Velkém sále městské knihovny v Praze proběhlo 17. června 17. finálové kolo celostátní soutěže Co víš o energetice. Soutěž se koná každého půl roku a je určena pro tříčlená třídní družstva škol, ve kterých se v daném pololetí uskutečnily besedy Energie – Budoucnost lidstva, které energetická společnost ČEZ už více než osm let pořádá pro žáky posledních ročníků základních škol a pro studenty střední školy v celé republice. Dosud (do konce května 2009) se uskutečnilo 3222 besed, kterých se zúčastnilo 124 733 studentů.

Fotogalerie (2)
Soutěž Co víš o energetice vyhrálo družstvo brněnské průmyslovky

Vítězné družstvo 17. finále ve složení Martina Kostíková, Barbora Filipčíková a Ondřej Slovka z brněnské Střední průmyslové školy v Sokolské ulici vedla jako nehrající kapitánka profesorka fyziky ing. Miroslava Janderková, která velice oceňuje úroveň besed Energie budoucnost lidstva: „Na naší škole už jsou tyto besedy vlastně pravidelnou součástí výuky fyziky a naši studenti se už několikrát probojovali i do finále soutěže Co víš o energetice. Dnešní vítězství je samozřejmě velký úspěch a jsem na své studenty pyšná.“
Účastníci finále po skončení soutěže, kterou moderovala Šárka Kubelková, odjeli do Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, kde si prohlédli pracoviště TOKAMAK a vyslechli poutavý výklad RNDr. Jana Mlynáře Ph.D., který studentům vyprávěl nejen o dobrodružstvích, která při hledání nových energetických zdrojů čekají mladé fyziky, ale i o šanci zajímavého a perspektivního zaměstnání, jež nabízí práce ve všech oborech spojených s energetikou. Podle ing. Janderkové i ostatních nehrajících kapitánů ze škol v Plzni, Chomutově, Teplicích a Novém Bydžově, jejichž družstva se účastnila finále, je soutěž i její doprovodné akce, jako jsou exkurze do elektráren a na vědecká pracoviště, pro studenty výbornou motivací k dalšímu studiu technických oborů. Potvrzuje to i velký zájem účastníků besed Energie – budoucnost lidstva ( za prvních pět měsíců letošního roku 501 studentů) o další informace o možnostech studia a práce v energetických oborech.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail