Studenti

Článků v rubrice: 314

Domy nezávislé na inženýrských sítích

Věděli jste, že existuje soutěž Český ostrovní dům? Sbírá a oceňuje projekty studentů architektury na samostatné stavby nepřipojené k inženýrským sítím. Říká se jim off-grid stavby – ostrovní domy – kompletně odpojené od vody, elektřiny, dálkového vytápění, odpadů. Tyto stavby jsou schopné vyrobit si samy elektrickou energii, teplo a zužitkovat i vodu ze svého okolí.

Fotogalerie (2)
Návrh Filipa Sládečka (zdroj Český ostrovní dům)

„Soběstačný neboli ostrovní dům je zajímavým extrémem, jehož studiem je ovšem možné získat obrovské množství informací aplikovatelných v budoucnosti,“ tvrdí zakladatel soutěže, Pavel Podruh. „Věříme, že pocit nezávislosti a vědomá šetrnost jsou fenomény, které se budou stále více těšit celospolečenské pozornosti,“ dodává.

Největší studentská architektonická soutěž v ČR

Soutěž se snaží urychlit nástup čistších technologií do běžných budov a domácností. Povedlo se rozproudit diskusi o nezávislých stavbách a postupně tak zvyšovat počet lidí, kteří o šetrnějším bydlení začínají uvažovat. Navíc díky soutěži vznikají důmyslná řešení, jak postavit plně funkční a soběstačná obydlí. Aktivit a workshopů druhého ročníku soutěže se letos účastnilo cca 350 studentů, což z ní dělá největší studentskou soutěž svého druhu v České republice. Výsledně se letos přihlásilo dvacet projektů. Letošním vítězem se stal tým Kristýny Ulrychové, Josefa Konečného a Matouše Juráně, studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze. Jejich vize šetrněji fungujícího rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu zaujala porotu svou podobou, ale i chytře vymyšleným systémem fotovoltaických panelů v kombinaci s domácím bateriovým úložištěm. „Studenti architektury a stavitelství jsou ti, kteří budou utvářet budoucnost hospodaření se zdroji. Proto jsou srdcem celého projektu,“ říká Pavel Podruh.

Příští rok se podle projektů postaví skutečné domy

Projekt Český ostrovní dům vznikl v roce 2016 jako přirozený důsledek této doby plné neuvěřitelných inovací, pokroku a myšlenkové otevřenosti. Samotnou tvorbou, realizací i provozem domu se podpoří vzdělávání studentů i odborníků v oboru. „Ze dvou ročníků soutěže vzešel výjimečný tým studentů, který nyní spolu s předními odborníky připravuje na rok 2018 dvě reálné prototypové soběstačné stavby,“ prozrazuje Podruh. „Veškeré znalosti a zkušenosti sdílíme v průběhu prací s veřejností, a to zdarma formou open-source,“ dodává. Dle slov zakladatele soutěže je cílem této aktivity pokusit se myšlenky přetvořit v realitu, na té se něco přiučit a poté pokračovat dále. V roce 2018 by na jihu Čech měla být zahájena výstavba dvou domů zcela nezávislých na inženýrských sítích. Kromě jiného budou sloužit jako veřejně přístupná laboratoř nápadů.

Veškeré projekty v plné podobě jsou ke stažení na webu. Konkrétní příklady domů, které se dokážou starat samy o sebe, naleznete na http://www.ceskyostrovnidum.cz/soutez-2016.html a na http://www.ceskyostrovnidum.cz/soutez-2017.html

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail