Studenti

Článků v rubrice: 314

Fyziklání 2022

V pátek 11. února 2022 proběhl již 16. ročník soutěže Fyziklání. Jedná se o mezinárodní soutěž pro až pětičlenné týmy složené ze žáků středních škol, kterou organizují vysokoškolští studenti z FYKOSu působící pod záštitou Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. (O soutěži a jejích podmínkách jsme psali zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/2785-fyziklani-je-zase-tady-rocnik-2022.)

Fotogalerie (4)
Fyziklání 2022 - hala plná soutěžících z osmi zemí světa (zdroj FYKOS)

Po minulém ročníku, který se kvůli pandemii konal v online podobě, nastal velkolepý návrat do prezenční formy. Letos se soutěžící vydali na výstaviště PVA EXPO Praha, kde nejprve jako povolený doping dostali limonády a bagety, a pak se během tří hodin snažili vyřešit co nejvíce nejrůznějších zapeklitých fyzikálních úloh. Ve třech kategoriích rozdělených podle ročníků se proti sobě utkalo celkem 776 soutěžících v 162 týmech z osmi států. Učitelé, kteří přijeli jako "pedagogický dozor", si mohli v průběhu soutěže poslechnout doprovodnou přednášku o elektronových mikroskopech.

 Kdo vyhrál? 

Celkovým vítězem se stal rumunský tým The Kaldashians z kategorie A a druhé místo obsadil český tým BezFantazie.

V kategorii B zvítězil tým Unde gravitaționale taktéž z Rumunska následovaný týmem Error404 z České republiky.

Kategorii C vyhrál český tým Vinutí a druhý skončil tým micv ze Slovenska.

Všem výhercům moc gratulujeme, za své výkony si zaslouží patřičné uznání a věříme, že soutěž byla hodnotným přínosem pro všechny zúčastněné. 

Partneři z řad bývalých soutěžících 

Nad celou soutěží přijala záštitu řada významných osobností. Řadí se mezi ně primátor Hlavního města Prahy MUDr. Zdeněk Hřib, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Mgr. et Mgr. Jakub Michálek, který během svého studia také FYKOS organizoval, a v neposlední řadě prof. Lenka Zdeborová, úspěšná vědkyně zabývající se statistickou fyzikou a jejím mezioborovým využitím. Kromě řady dalších ocenění je i laureátkou Ceny Neuron 2021 pro mladé nadějné vědce v oboru fyzika. Finanční výhru spojenou s cenou se rozhodla věnovat na rozvoj talentovaných studentů a podpořila FYKOS, který dříve sama řešila i organizovala. Díky ní se Nadační fond Neuron stal generálním partnerem Fyziklání 2022. 

Program pro účastníky 

Soutěží však celá akce nekončila. Také letos byl připraven bohatý doprovodný program pro účastníky, kteří si chtěli návštěvu Prahy a atmosféru Fyziklání užít co nejvíce. V páteční večer se konal rozbor úloh, kde se posluchači dozvěděli správné řešení problémů, které je při soutěži nejvíce potrápily. V sobotu si pak mohli poslechnout zajímavé odborné přednášky vedené v českém i anglickém jazyce, z nichž jednu vedla i profesorka Zdeborová. Odpoledne si mohli společně s průvodcem projít historické centrum Prahy, navštívit muzea, planetárium nebo hvězdárnu. Doprovodný program byl završen nedělními exkurzemi na specializovaná vědecká pracoviště v areálu MFF UK v Troji. 

Světový formát 

Fyziklání každým rokem přichází s něčím novým, roste a získává na popularitě i za hranicemi České a Slovenské republiky. Proto se letos poprvé konal pod záštitou programu Erasmus+ projekt Fyziklani International. Týmy ze šesti evropských zemí se na celý týden vypravily do Prahy, kde se mimo jiné dozvěděly mnoho nového o vědě, vědcích i kultuře v dalších státech, navštívily výzkumné instituty v Praze i okolí nebo science centrum iQLANDIA v Liberci a samozřejmě si zasoutěžily ve Fyziklání.

Každému, kdo se zúčastnil soutěže nebo dalších aktivit, se zajisté zapíše do paměti tento silný zážitek plný napínavých chvil, týmového ducha a nových poznatků. Už teď se těšíme, co nového Fyziklání přinese zase příští rok, a nedočkaví soutěžící si čekání mohou zkrátit na podzim při Fyziklání online! 

Organizátoři FYKOSu

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail