Studenti

Článků v rubrice: 314

Přihlášky do fyzikální soutěže „Vím proč“ do poloviny května

Do 15. května se mohou školáci přihlašovat do soutěže „Vím proč“ o sto tisícové výhry. Vítězové získají deset tisíc korun a dalších 200 tisíc korun pro svoji školu. Další ceny jsou připravené i pro ryze dívčí týmy, pro tvůrce videa s nejvyšším počtem hlasů, nebo pro ty, kdo si jako téma pokusů zvolí obnovitelné zdroje nebo jadernou energii.

Fotogalerie (2)
Účastníci předchozích ročníků (zdroj ČEZ)

Natočit na video pokus, který vysvětlí nějaký fyzikální jev nebo zákon. Taková je hlavní podmínka pro účast v soutěži „Vím proč“, kterou ČEZ připravil pro žáky základních a středních škol. Nepotřebují k tomu přitom žádné speciální vybavení. Mohou použít například předměty, které se najdou v každé domácnosti nebo garáži. Třeba loňští finalisté se pokoušeli vyrobit plazma z hroznového vína v mikrovlnce, nebo si sestavili elektrickou kytaru z obyčejného rýče.

Vítězové hlavních kategorií (základní škola a střední škola) stejně jako v předchozích letech získají kromě hodnotných nákupních voucherů také 200 tisíc korun od Nadace ČEZ pro svoji školu. Peníze lze využít na pořízení učebních pomůcek a vybavení, nebo na úpravy tříd.

Letošní ročník „Vím proč“ nabízí i doplňkové soutěžní kategorie. Ryze dívčí týmy automaticky navíc soutěží o zábavnou Fyzikální show pro celou svou třídu od souboru Údif (Úžasné divadlo fyziky). „Chceme pomoci zbořit mýtus, že fyzika je spíš pro kluky. Fyzika je totiž pro všechny, kdo rádi experimentují, chtějí vědět, jak fungují věci kolem nás, a mají chuť přicházet problémům na kloub. Proto chceme touto kategorií povzbudit všechny šikovné holky, aby nedaly na předsudky a ukázaly, jak jsou dobré,“ říkáMartin Máca, vedoucí týmu strategický nábor ČEZ, který soutěž „Vím proč“ organizuje.

Loni tvořily dívky 43 % účastníků soutěže.

Celkem mají organizátoři připraveno na výhry půl milionu korun. Krátká videa s natočenými pokusy mohou na web www.vimproc.cz vkládat až do 15. května. Vyhodnocení proběhne v červnu.

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail