Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Kde vzít elektřinu pro chudé země

Přibližně 1,3 miliardy lidí na Zemi stále ještě nemá elektřinu. Díky rozvoji fotovoltaiky se daří, že alespoň kolem sta milionů lidí v chudých zemích má dnes poprvé přístup k jednoduchým slunečním energetickým systémům, které rozsvítí zářivky LED nebo dobijí mobilní telefony. Poněkud silnější verze umožní napájet rádia a dokonce i televize. Osvětlování pomocí zářivek LED poskytuje čistou a lacinou alternativu k petrolejovým lampám, které se používají tam, kde neexistuje elektřina. Nick Hughes, spoluzakladatel firmy M-KOPA Solar of Kenya, uvádí, že lidé používají petrolejové lampy až dvanáct hodin denně a některé rodiny vynakládají až 10 % příjmů na nákup petroleje, což je neuvěřitelná cena za špatné osvětlení. Uvedený podnikatel již prodal ve východní Africe na 500 000 malých slunečních energetických systémů a snaží se získat prostředky na pořízení dalšího milionu. Jeho cílem je realizovat jen ve východní Africe až 11 milionů takových systémů. M-KOPA je přitom jen jednou z mnoha společností, které ve světě dodávají domácí solární systémy. Nelze proto pochybovat, že nastává revoluce v rozvoji elektřiny na bázi sluneční energie mimo elektrické sítě.

Fotogalerie (1)
Lze na tomto postavit civilizaci? (Zdroj Adobe Stock)

V jihovýchodní Asii a v subsaharské Africe nemá přístup k elektřině na 1,3 miliardy lidí. Vyřeší tento problém rozvoj malých místních energetických systémů mimo elektrické sítě? Pokud by se to podařilo, nejchudší země by od konvenčních elektrických sítí na bázi fosilních paliv přeskočily přímo na elektrické systémy na stoprocentní bázi obnovitelných zdrojů.

Lepší něco nežli nic

Kritici namítají, že lokální nízkoenergetická sluneční elektřina náhradu za spolehlivou a lacinou elektřinu ze sítě nepředstavuje. Pro stovku milionů lidí je ale i současný stav lepší než nic. Většina takových lidí žije na venkově daleko od elektrických sítí. Přístup k elektřině se dnes nepovažuje jen za základní právo, ale souvisí i se socioekonomickými přínosy, rozvojem vzdělání, zvyšováním příjmů a dalšími benefity. Otázkou je, jak toho dosáhnout. Do nedávna bylo hlavní alternativou připojení k elektrické síti budování lokálních mikrosítí propojováním jednotlivých domů s pomocí elektřiny vyráběné dieselgenerátory. To je ovšem velmi drahé a navíc to velmi znečišťuje životní prostředí - mnohem více než jediná velká elektrárna.

„Chceme skutečnou elektřinu!“

V souvislosti s neustále klesajícími náklady na solární panely a baterie a spolu s účinnějšími elektrozařízeními se nabízí další řešení. Mezinárodní energetická agentura (IEA) odhaduje, že domácí solární systémy poskytnou během příštích pěti let elektřinu dalším 70 milionům obyvatel v chudých zemích. Znamenalo by to dvojnásobný užitek, protože by se snížila chudoba a omezilo znečišťování životního prostředí. Nebude to ale jednoduché, protože malé laciné sluneční systémy mají své limity. Když organizace Greenpeace zavedla v roce 2014 v jedné indické vesnici nízkoenergetickou sluneční elektrickou síť, vesničané byli nespokojeni a požadovali „skutečnou“ elektřinu. Zřejmě měli pravdu, protože „domácí“ sluneční energie neposkytuje širší sociálně ekonomické benefity jako běžná elektrická síť. Malé solární systémy mají jedinou výhodu: snižují spotřebu petroleje, uhlí a dalších paliv, která velmi znečišťují vnitřní prostředí a mají nepříznivé zdravotní účinky. (Psali jsme o tom v článku https://www.3pol.cz/cz/rubriky/medicina-a-prirodoveda/1815-domacnosti-kvalita-ovzdusi-a-zdravi.)

Elektřina ze slunce zatím není konkurenceschopná

V dohledné době budou největší přínosy pramenit z orientace na konvenční elektrické sítě a mnohé země tuto alternativu preferují, například Indie a Nigerie. V Indii je například bez elektřiny na 260 milionů lidí a v Nigerii 80 milionů. Konvenční elektrifikace ale vyžaduje čas. Podle odhadu z roku 2015 nebude mít 80 % obyvatel subsaharské oblasti k dispozici spolehlivou elektřinu dříve než v roce 2040. Takže i elektřina ze slunce by mohla do té doby sehrát svoji úlohu. Proto by se mělo podporovat odstraňování cla na dovoz slunečních panelů a baterií, případně dotací na petrolej v Indii, neboť podobné věci komplikují konkurenceschopnost sluneční elektřiny.

Zdroj: Michael Le Page: Catch the sun. New Scientist, 2017, č. 3157-8, s. 22-23

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail