Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Evropa buduje terminály pro zkapalněný plyn

Začátkem letošního léta proběhla v terminálu v Omišalji na ostrově Krk poprvé ve Středomoří náročná technologická operace: překládka kapalného zemního plynu (LNG) z tankeru Croatia na menší plavidlo Avenir, jež s nákladem pokračovalo na italskou Sardínii. Chorvatská cesta představuje další kanál, kudy proudí LNG na evropský kontinent. Zařízení na ostrově Krk je v provozu od letošního ledna, kdy přijalo první dodávku kapalného plynu z amerického Marylandu. Má kapacitu až 2,6 miliardy metrů krychlových zemního plynu ročně a přišlo na 233,6 milionu eur. Více než sto milionů poskytla Evropská unie, neboť terminál byl zařazen do seznamu projektů společného zájmu EU, které mají posílit evropský trh s energií a zvýšit bezpečnost dodávek zemního plynu. V Evropě v současné době funguje 30 terminálů na dovoz LNG, dalších šest se staví a 22 nových projektů se plánuje.

Fotogalerie (1)
Obří zásobníky na plyn v polském Svinoústí (foto Jerzy Górecki z Pixabay)

Letos v červnu schválila Evropská komise dotaci ve výši 166,7 milionu eur na výstavbu nového terminálu LNG poblíž Alexandroupolis v Řecku. Před vydáním stavebního povolení je také LNG terminál Brunsbuettel v německém Severním moři. Tuto stavbu bude tvořit molo se dvěma kotvícími zařízeními pro lodě velikosti Q-Max, což jsou největší lodě pro přepravu LNG na světě, zařízení pro distribuci LNG nákladními automobily, železničními cisternovými vozy a – podobně jako v Chorvatsku – i menšími loděmi. Projekt Brunsbuettel podporuje také energetický gigant RWE, který ovšem uvažuje spíš o jeho využití pro přepravu kapalného vodíku, až se podaří vyřešit všechny související technologické složitosti. 

Závislost EU na plynovodech 

Okolo 26 % objemu LNG v Evropě jde na výrobu energie, 23 % spotřebuje průmysl a zbytek jde na vytápění. Zemní plyn bez ohledu na způsob jeho těžby a transportu představuje přibližně 25 % celkové spotřeby energie v EU. Evropská produkce dnes přitom pokrývá méně než 30 % celkové poptávky a zejména jihovýchodní, střední a pobaltské regiony jsou závislé především na plynovodech z Ruska. 

USA exportuje "břidlicový plyn" 

Struktura zásobování Evropy plynem se výrazně mění od takzvané břidlicové revoluce v USA v roce 2011. Nadbytek plynu těženého z vrstev břidlicových hornin metodou krakování na americkém trhu umožnil EU zahájit výraznější diverzifikaci dodavatelů a poněkud snížit závislost Evropy na Rusku. Rozdílné názory evropských zemí na zásobování kontinentu zemním plynem se ale opět prohloubily po sankcích USA proti plynovodu Nord Stream 2, který má zdvojnásobit dovoz ruského plynu do Evropy. I v důsledku toho klesl evropský dovoz LNG v první polovině roku 2021 o 19 % ve srovnání s prvním pololetím roku 2020, přestože celkový vývoz z USA, které jsou jedním z největších světových exportérů LNG, naopak za první půlrok letošního roku vzrostl o 42 %. Téměř polovina amerického exportu směřovala do jihovýchodní Asie. 

Poptávka v rozvíjejících se zemích 

Podle nejnovějších prognóz by celosvětová poptávka po zemním plynu měla v roce 2021 vzrůst o 2,8 %, což odpovídá zhruba 110 miliardám metrů krychlových plynu. Hlavním tahounem jsou Afrika, Asie, Střední a Jižní Amerika a Střední východ, které představují přibližně 70 % růstu globální poptávky. V Evropě poptávka po zemním plynu během prvního pololetí letošního roku vzrostla o 16 %, přičemž třetina nárůstu pochází ze severozápadní Evropy a z Německa, kde jde především o důsledek omezování výroby elektřiny v jaderných a uhelných elektrárnách. 

Zdroje: 

https://lng.hr/en/First-small-scale-LNG-reloading-in-the-Mediterranean-performed-at-the-Krk-Terminal/

https://www.iea.org/reports/gas-market-report-q1-2021?mode=overview

https://www.offshore-energy.biz/croatias-lng-terminal-starts-commercial-operation/

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/energy/bloc-2a.html

https://www.virtual.prosperoevents.com/blog/lng-import-terminals-and-energy-security-in-europe

https://www.gie.eu/download/2018/GIE_Brochure_The_Benefits_and_Role_of_LNG_in_Europe_January2018.pdf

https://ceenergynews.com/oil-gas/first-small-scale-lng-reloading-operation-carried-out-at-the-krk-terminal/

https://oenergetice.cz/plyn/vyvoz-zkapalneneho-plynu-usa-dosahl-prvni-polovine-roku-rekordni-hodnoty

https://www.mckinsey.com/industries/oil-and-gas/our-insights/petroleum-blog/snapshot-of-gas-and-lng-flows-and-market-dynamics

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_3045

https://www.reuters.com/business/energy/german-lng-terminal-group-brunsbuettel-seeks-building-permission-2021-06-24/

https://oenergetice.cz/plyn/vyvoz-zkapalneneho-plynu-usa-dosahl-prvni-polovine-roku-rekordni-hodnoty

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail