Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Význam paliva MOX pro Japonsko

Již od padesátých let japonská jaderná politika zdůrazňovala, že země chudá na energetické zdroje bude muset recyklovat uran a plutonium získané z použitého paliva z jaderných elektráren. Až do roku 1998 odesílalo Japonsko své vyhořelé palivo do Francie a Spojeného království k přepracování a k výrobě paliva MOX (směs oxidů uranu a plutonia, více v článku https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/536-co-je-to-mox).

Fotogalerie (1)
Jaderná elektrárna Takahama 3 - 4 používá palivo MOX od svého restartu (zdroj Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0, autor Hirorinmasa)

Od roku 1999 skladuje Japonsko použité palivo pro budoucí přepracování a výrobu paliva MOX. Výstavba přepracovacího závodu v Rokkasho byla zahájena v roce 1993 s plánovaným dokončením v roce 1997. Závod používá stejnou technologii jako francouzský přepracovací závod v La Hague. Po dokončení bude mít roční kapacitu 800 t. Výstavba závodu na výrobu MOX o kapacitě 130 t/rok byla zahájena v roce 2010, a to rovněž v Rokkasho. U obou závodů se ale výstavba prodloužila o několik let: výstavba přepracovacího závodu má být ukončena v roce 2022 a závodu na MOX v roce 2024. 

Japonsko nyní dováží 90 % energie, kterou potřebuje 

Japonsko nemá téměř žádné energetické suroviny. První komerční reaktor byl spuštěn v roce 1966, od roku 1973 byla jaderná energetika národní strategickou prioritou. Po roce 2011 (havárie JE Fukušima následkem vlny cunami) byla energetická strategie revidována, ale podpora jádra je potvrzená a trvá. Do roku 2011 zajišťovaly jaderné elektrárny zemi 30 % elektřiny. Současný plán počítá s alespoň 20 % v roce 2030. Po odstavení všech reaktorů po fukušimském incidentu byly dva první restartovány v roce 2015, k dnešku jich běží již devět. Šestnáct reaktorů čeká na schválení restartu. Dva nové reaktory se staví. 

Již 4 reaktory fungují s MOX palivem 

Od havárie ve Fukušimě obnovily provoz s využitím paliva MOX prozatím 4 reaktory. Podle FEPC (Federation of Electric Power Companies) tyto reaktory použijí v roce 2021 celkem 0,2 tuny Pu, v roce 2022 0,7 tuny a v roce 2023 1,4 t Pu. Podle prozatímního plánu se v roce 2024 počítá s využitím 0,7 t Pu, v roce 2025 1,4 – 2,8 t Pu a pak asi 6,6 t za rok v rozmezí let 2026-2030. Používání paliva MOX vyrobeného v Japonsku se očekává od roku 2026. 

„Pluthermal“ power generation 

Plutermální výrobou elektřiny nazývají v Japonsku použití plutonia extrahovaného z vyhořelého paliva. Při této metodě se zaváží do aktivní zóny dvě třetiny konvenčního paliva a jedna třetina recyklovaného, MOX. FEPC prohlásil 17. 12. 2020, že bude rychle rozvíjet „pluthermal programme“ jako svůj klíčový úkol v rámci ukončení jaderného palivového cyklu. Každá elektrárenská společnost bude odpovědná za využití svého plutonia. Cílem elektrárenských společností je mít do roku 2030 v provozu minimálně 12 reaktorů používající palivo MOX. 

Zdroj: World Nuclear News, 26.2.2021: Japanese utilities revise MOX utilisation plan.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail