Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Nová zpráva Ekonomické komise OSN pro Evropu (UNECE)

UNECE pravidelně uveřejňuje ve svém časopise Technology brief - Nuclear Power krátké zprávy na pomoc zmírňování změny klimatu a na urychlené používání nízkouhlíkových technologií. Na přípravě článků pracuje tým mezinárodních expertů z celé energetické komunity. Novou publikaci přivítala například generální ředitelka World Nuclear Association (WNA) Sama Bilbao y León.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Jaderná energie je důležitý zdroj nízkouhlíkové elektřiny a tepla, který může přispět k dosažení uhlíkové neutrality. Analýzy ukazují, že klimatické cíle nebudou moci být splněny, jestliže jaderná energie bude vyloučena z mixu čistých zdrojů elektřiny. V současné době je v regionu UNECE v provozu 292 reaktorů, které vyrábějí celkem 20 % elektřiny a 43 % nízkouhlíkové elektřiny. V tomto regionu provozuje jaderné reaktory 20 zemí, přičemž 11 z nich produkuje z jaderných elektráren více než 30 % elektřiny (Belgie, Bulharsko, Česká republika, Finsko, Francie, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko a Ukrajina). 15 zemí staví nové reaktory nebo výstavbu připravuje. Sedm zemí připravuje jaderné programy poprvé. Následující státy explicitně prohlásily, že jaderná energie bude hrát důležitou úlohu při snižování emisí skleníkových plynů v budoucnosti: Kanada, Česká republika, Finsko, Francie, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Rusko, Ukrajina, Spojené království a USA. Belgie a Německo oznámily, že ukončí provoz svých reaktorů v roce 2025, resp. 2023. V regionu UNECE bylo od roku 2000 trvale odstaveno z provozu přes 70 reaktorů, a to z politických, ekonomických nebo technických důvodů. Ve většině zemí byly reaktory částečně nahrazeny fosilními palivy, což zhoršilo úsilí o zmírňování důsledků změny klimatu. International Energy Agency (IEA) a International Atomic Energy Agency (IAEA) zdůrazňují, že je třeba zabránit předčasnému uzavírání dalších fungujících reaktorů. 

Jaderná energie má velký potenciál spolupracovat s jinými nízkouhlíkovými zdroji energie v budoucím dekarbonizovaném energetickém mixu. Protože jaderná energie produkuje jak elektřinu, tak tepelnou energii, může dekarbonizovat i průmysl, který je závislý na obou. Může například dekarbonizovat i výrobu oceli, výrobu vodíku, chemickou výrobu a ostatní sektory, které lze dekarbonizovat jen obtížně, například dopravu. UNECE se domnívá, že jaderná energie je ekonomický zdroj k výrobě elektřiny v mnoha částech světa. Levné financování a tržní prostředí by pomohly snížit počáteční vysoké náklady při výstavbě reaktorů, které se dnes u velkých reaktorů pohybují mezi 5 až 10 miliardami dolarů. Ukazuje se, že budoucí mikroreaktory a malé modulární reaktory by mohly být financovány snáze. 

UNECE so domnívá, že politici, kteří si přejí plnit klimatické a udržitelné rozvojové cíle OSN (SDG – Sustainable Development Goals) s využitím jaderné energie by měli:

  • připravit spravedlivé hrací pole pro všechny nízkouhlíkové technologie,
  • dát pozitivní dlouhodobé politické signály pro nový rozvoj jaderné energie,
  • urychlit vývoj a používání malých modulárních reaktorů a zdokonalených reaktorů velkých výkonů,
  • zabezpečit dlouhodobý provoz existujících reaktorů. 

Zdroj: World Nuclear News, 11. 8. 2021: Policies must allow nuclear to play its vital role, says UNECE)

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail