Návody na pokusy

Článků v rubrice: 75

Jak si udělat doma horký led

Octan sodný neboli horký led je úžasná chemikálie, kterou si můžete připravit doma a dělat s ní pokusy. Potřebujete jen jedlou sodu a ocet (resp. kyselinu octovou). Vzniklý roztok ochladíte pod jeho bod tání a pak ho necháte krystalizovat. Krystalizace je exotermický proces, takže vzniklý „led“ je horký. Přechod do pevného skupenství je tak rychlý, že můžete i vytvářet sochy pouhým litím roztoku.

Fotogalerie (1)
Ohříváčky na zimu do kapsy jsou založené na octanu sodném (foto MD)

Octan sodný vzniká podle této reakce: NaHCO3 + CH3COOH → CH3COONa+ H2O + CO2, je to téměř bezbarvá krystalická látka.

Jak se to dělá

Nasypte do hrnce 440 g jedlé sody, přilijte 0,5 l 80% kyseliny octové (k dostání např. ve včelařských potřebách), až se vytvoří kašička, přidejte 1 dl vody. Pak pomalu zahřívejte, až je tekutina čirá. Přelijte do čisté sklenice a nechte při pokojové teplotě úplně vystydnout. Hrnec od vaření schovejte, na dně se utvoří vrstvička krystalků. Pak naberte trochu krystalků na konec špejle a ponořte ji do sklenice s roztokem. A už můžete pozorovat, jak na konci špejle rostou bílé krystalky, zvětšují se do podoby koule, až nakonec vyplní celou sklenici.

Alternativně můžete na podložku nadrobit trochu krystalků a pomaloučku na ně ze sklenice začít lít roztok (hodí se mít sklenici s hubičkou). Kapalina začne okamžitě tuhnout, takže přilíváním nebo přikapáváním roztoku můžete tvořit roztodivné skulptury.

Odvážlivci mohou vnořit do sklenice prst nebo ruku a sledovat, jak se začne obalovat „sněhem“ resp. horkým ledem. Pokus najdete na videu zde: How to make Hot Ice at home - Amazing Science Experiment - YouTube nebo zde: How to make Hot Ice!!! Crazy - YouTube (na webu se dá koupit i hotový acetát sodný).

Ohříváčky na ruce

Možná jste se setkali s malými plastovými polštářky, které po zmáčknutí aktivační kovové destičky začnou vyvíjet teplo a zahřívat vám v zimě ruce v kapsách. Ty fungují většinou na stejném principu. Po úplné krystalizaci obsahu se dají jednoduše znovu aktivovat v horké vodě a jsou připravené na další použití. Krystalizace octanu sodného vyvine 264 až 289 kJ/kg.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail