Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 219

Hudba budoucnosti: 1000 km/l benzínu

Dne 14. 1. 2005 byl ve vstupní aule rektorátu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava představen zástupcům významných společností České republiky projekt HydrogenIX. Vozidlo s energetickým zdrojem budoucnosti je určeno pro účast v soutěži o minimální spotřebu paliva Eco-Marathon organizované každoročně společností Shell.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Vozítko vzniklo v Laboratoři palivových článků, založené vysokou školou v roce 2004. Jako generátoru elektrické energie využívá soustavy nízkoteplotních palivových článků s protonovou membránou, které využívají k výrobě elektřiny vodíku. Výkon elektromotoru je 200 W.
Soutěž se uskuteční v květnu ve francouzském Nogaru. Ostravský projekt je prvním vozid- lem akreditovaným z České republiky a teprve čtvrtým v Evropě s vodíkovým pohonem. Soutěžní tým tvoří řada specialistů fakulty bezpečnostního inženýrství, fakulty elektrotechniky a informatiky a fakulty strojní. Někteří z nich v nedávné minulosti pracovali v renomovaných výzkumných laboratořích v Evropě.
Koncept HydrogenIX VŠB-TU Ostrava v sobě spojuje nejen nejpokrokovější technologii energetických zdrojů budoucnosti, ale také řadu nejmodernějších přístupů v oblastech měření, řízení, telemetrie a zpracování dat. Tyto musí vozidlu a soutěžnímu jezdci zajistit bezpečný, ekonomický a ekologický provoz. Vozítko vloni při testech ujelo na 1 litr paliva 1500 km. Nejlepším dosavadním výsledkem soutěže v roce 2004 bylo 1800 km, které ujel na 1 litr paliva konkurenční tým s vozidlem na „vodíkový pohon“ ze Švýcarska. Tým VŠB-TUO si klade za cíl se se svým šampionem HydrogenIX v roce 2005 tomuto výkonu nejen přiblížit.

Třetí pól drží Ostravákům palce!

Víte, že
Využití vodíku jako paliva není zatím při dnešních cenách za ropné produkty možné hlavně z důvodu vysokých nákladů na jeho výrobu, nepřipraveností s tím související infrastruktury a tedy nemožností vyrábět vodík v dostatečně velkém množství. Hlavní výhodou vodíku je čistota spalování. Pokud se vodík použije v motorech s vnitřním spalováním nebo v palivových článcích, vznikne tepelná, mechanická či elektrická energie a neškodný produkt – voda. Nevýhodou je, že se vodík v pozemských podmínkách téměř nevyskytuje v čisté formě, čímž vzniká problém jeho získávání a posléze jeho zpracování.

V dnešní době se 90 % vodíku získává petrochemickými procesy, tedy z uhlovodíkových paliv – výstupem je však CO2, takže získávání vodíku tímto způsobem nezajistí potřebné omezení skleníkových plynů. Vodík je možno získávat také elektrolýzou vody, pomocí elektřiny vyrobené v jiných zdrojích. Tento způsob výroby by také poměrně vhodně vyřešil problém „skladování“ elektrické energie.

Ing. Bohumil Horák
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail