Od čtenářů

Článků v rubrice: 14

Čápi s vzácným nákladem

Vidět čápa, jak nese v zobáku šátek s dítětem, je snad kromě pohádek nemožné. Ale co takový čáp z batůžkem? To už je o dost pravděpodobnější.

Fotogalerie (1)
Čáp černý (Zdroj Shutterstock)

Je vám u nás v prosinci zima? Řešení je prosté. Stačí odletět do teplých krajin Afriky. Tato rada by asi mnoha lidem nepomohla, ovšem čápi těchto bezplatných služeb zimního ubytování v teplém, prosluněném a potravou hýřícím prostředí využívají každoročně.
Některým vědců to nedalo a museli se s čápy také proletět. I když ve smyslu dosti obrazném. Jestli vám něco říkají jména jako Kryštof, Zuzana či Kristýna ve spojení s čápy, nemýlíte se. Takto byli pojmenovaní někteří ze sledovaných ptáků v projektu nazvaném Africká odysea. Tento projekt zaštítěný Českým rozhlasem probíhal od roku 1995 a pokračuje dodnes. Většina sledovaných jedinců již své zavazadla ztratila nebo skončila svou pouť tragicky jako čáp Václav, který byl před třemi lety zastřelen na jihu Itálie.

Nová sibiřská odysea

V současné době začíná nové dobrodružství čápů. Tentokrát jejich domovinou není Česká republika ale daleká ruská Sibiř. Vědci mají před sebou mnoho nezodpovězených otázek, jako například: Kam se vydávává přečkat zimní období sibiřská populace čápů černých ? Jak tito ptáci překonávají Himaláje ? Expedici českých vědců, která proběhla v letošním červenci, se podařilo po dlouhém a strastiplném hledání nalézt a označit tři čápy. Jména dostali podle rodu Romanovců - Roman, Petr a Kateřina. Vysílačky na jejich zádech zůstávají prozatím vypnuty. Aktivovány budou až se čápi vydají ke svému zimovišti.
Čáp černý je méně známější než jeho bílý bratr. Nežije totiž na komínech a elektrických sloupech, nýbrž skrytě v hustém lesním porostu či skalních oblastech. Naše populace čítá okolo 350 párů. V Evropě je jeho rozmístění nerovnoměrné, třeba ve Francii žije pouze pět až deset párů. Celá evropská populace čápa černého zimuje na africkém kontinentu mezi jižní hranicí Sahary a rovníkem. Zjistit kde přežívají zimu čápi ze Sibiře, je úkolem pro novou Sibiřskou odyseu.

 

Copak mají v batůžku?

Že by čápi svůj náklad neunesli, se nemusíte vůbec obávat, neboť tvoří pouhé tři procenta z jejich celkové hmotnosti (dospělý čáp černý váží okolo tří kilogramů). A co vlastně náplní onoho batůžku ? Náklad je velice cenný, obsahuje totiž pozemní i satelitní vysílače a ty spolu s bateriemi stojí sto tisíc korun. I způsob přenosu informací není nijak jednoduchý. Signál satelitního vysílače přijme družice amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA), ta jej zprostředkuje pozemní centrále, kde se provedou složité výpočty a na konci je přesná zeměpisná poloha sledovaného ptáka.

Michal Šimíček
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail