Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Energie, technika, fyzika (10)

Elektromagnetické vlny na nás útočí ze všech stran – rozhlas, televize, mobily, GPS, bezdrátové připojení k internetu atd., atd.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

První teoretické úvahy z poloviny 19. století o existenci elektromagnetického vlnění pocházejí od anglického fyzika Jamese Clerka Maxwella. Když se v roce 1888 podařilo Heinrichu Hertzovi experimentálně prokázat, že toto vlnění skutečně existuje, začala nová „bezdrátová“ kapitola sdělovací techniky. Prakticky současně a nezávisle na sobě sestavili roku 1895 první rádiové aparatury v carském Rusku Alexandr Stěpanovič Popov (1859–1906) a italský fyzik Guglielmo Marconi (1874–1937). Chcete-li se dozvědět podrobnosti nejen o jejich životních osudech, ale i o dalších zajímavostech ze světa sdělovací techniky, zkuste třeba stránku www.connected-earth.com. Nejde v ní o technické detaily, ale spíš se snaží ukázat vývoj a souvislosti jednotlivých odvětví oboru.
Adresu www.howstuffworks.com si rozhodně zařaďte mezi Oblíbené – je to výborně zpracovaná encyklopedie různých oborů (věda, elektronika, počítače, zdraví atd.), určená pro laiky. Hledáte-li např. ilustrované poučení o principu rádia (a ještě se chcete pocvičit v angličtině), s důvěrou se obraťte na její dílčí stránku entertainment.howstuffworks.com/radio.htm
Rozhlas už u nás vysílá své programy více než 80 let. Seriál zajímavých článků o pionýrských začátcích rozhlasového vysílání v našich zemích má na svých stránkách nejen Český rozhlas (www.rozhlas.cz), ale i rozhlasový fanda a sběratel (www.speaker.cz). Zajímáte-li se blíže o historii sdělovací techniky, nalistujte také stránku www.cedmagic.com. Na mnoha komentovaných fotografiích si můžete v sekci „Museum“ prohlédnout originální přístroje, například mechanický (!) televizor s rotujícím Nipkowovým kotoučem. Jeho konstruktérem byl v r. 1926 legendární britský vynálezce John L. Baird.

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail