Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Vrabec přilétl na internet!

Na počátku tohoto roku se udála na poli internetu jedna významná událost, do informačního toku webových stránek tohoto média přilétl Vrabec!

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Čtenář se jistě podiví, v čem je pro časopis Třetí pól významná webová prezentace věnovaná tomuto drobnému letci, který se stal ptákem roku 2003. Nejedná se totiž o zástupce ptačí říše vrabce domácího (Passer domesticus) nebo vrabce polního (Passer montanus), ale o zástupce říše jaderné, školní reaktor VR-1 přezdívaný pro svůj malý výkon Vrabec. Tento reaktor sloužící především k výuce studentů je úspěšně provozován již dvanáct let na Katedře jaderných reaktorů, Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. A co je na webových stránkách školního reaktoru VR-1 tak zajímavého? To se dozvíte, když do vašeho internetového prohlížeče „naťukáte“ http://vr1.fjfi.cvut.cz. Pak se můžete společně s námi prolétnout po „vrabčím“ království.

vr1.fjfi.cvut.cz
Po zadání výše zmíněné adresy se vám zobrazí úvodní stránka, která nabízí odkazy na základní informace, on-line provoz, historii provozu, experimenty, kontakty a literaturu.
V nabídce „základní informace“ je uveden popis reaktoru, jeho základní parametry, informace o jaderné bezpečnosti na školním reaktoru VR-1, palivu, využívání reaktoru, řídicím systému a sponzorování lenochodů v pražské ZOO katedrou jaderných reaktorů.
Pokud vás zaujme „historie provozu reaktoru v minulosti“, jsou pro vás připraveny ukázky nejrůznějších experimentů roztříděné podle času a typu experimentu. Po spuštění vybrané ukázky bude provoz simulovaně probíhat přes-ně tak, jak probíhal v den měření.
Sekci „experimenty“ uvítají zejména studenti a jejich učitelé. Naleznou zde totiž popisy nejdůležitějších a nejčastěji používaných experimentálních úloh, které je možno na reaktoru provádět. Tento modul obsahuje i stručné popisy experimentů, plné verze učebních metodik ve formátu pdf a také výsledky měření pro příslušné experimenty na reaktoru.

On-line provoz
Ojedinělost a výjimečnost webových stránek Vrabce poznáte po kliknutí na nabídku „on-line provoz“. Třemi web kamerami se můžete podívat přímo do reaktorové haly. První kamera sleduje dění ve velínu reaktoru, druhá vám zprostředkuje pohled na halu reaktoru a třetí zachycuje pohled do dolního podlaží reaktoru. Díky webové stránce se můžete podívat na hlavní monitor operátora. Živě můžete sledovat data přenášená z řídicího pultu reaktoru a zobrazovány jsou také informace důležité pro bezpečný provoz reaktoru. Právě tímto získal náš reaktor další světové prvenství (reaktor VR-1 byl také prvním číslicově řízeným reaktorem na světě) a přímé dění na reaktoru tak mohli sledovat například účastníci konference zaměřené na výzkumné reaktory, která se konala letos v listopadu v Chile.
Web kamery a on-line informace z řídiciho pultu nejsou k dispozici jen pokud není reaktor v provozu nebo se v reaktorové hale zrovna neděje nic zajímavého.

Mrkněte se na vrabce!
Celá prezentace je doprovázena řadou zajímavých fotografií reaktoru, pultu operátora, jaderného paliva a experimentů prováděných na reaktoru. Na závěr nechybí ani přehled kontaktů na katedru jaderných reaktorů a školní reaktor VR-1. Přestože jsou webové stránky školního reaktoru VR-1 Vrabec určeny zejména pro studenty a učitele vysokých škol a fakult, které se na využívání tohoto reaktoru podílejí, doufáme, že jejich existenci ocení i návštěvníci z řad laické veřejnosti.

Jan Rataj
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail