Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Stmívá se, rozsvítíme si

Na začátku zimy obvykle dáváme článek o úsporách topení, spotřeby teplé vody, izolacích apod. Pro letošek změníme téma a podumáme nad správným osvětlením. Průměrný člověk stráví v místnostech osvětlených umělým světlem asi 2 000 hodin ročně. Nejvíce je to právě v blížících se chladných měsících, kdy jsou dny výrazně kratší než noci. Na kvalitu osvětlení v interiéru je proto v tomto období potřeba brát obzvlášť velký ohled. Na co si dát pozor a jak svůj dům či byt osvětlit co nejpraktičtěji, aby vám bylo umělé světlo nápomocné ve všech situacích a zároveň dokreslovalo aktuální atmosféru v interiéru? Pomůže několik praktických rad. A také se zamyslíme nad zdravotními účinky umělého světla.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek MD

Správné umístění vypínačů = klíč k maximálnímu pohodlí

S vybíráním správného osvětlení interiéru souvisí nejen jeho umístění, ale také poloha jednotlivých vypínačů. Ta by měla být co nejvíce uživatelsky přívětivá. Před instalací se tedy vyplatí vyzkoušet si, jaká poloha vypínačů by pro vás byla nejpříjemnější. Znamená to projít celý interiér a představit si, jaké světlo si při které činnosti rozsvítíte a odkud to pro vás bude nejpohodlnější. Určitě se přitom nemusíte bát pořídit nějaký ten vypínač navíc, například když chcete ovládat hlavní světlo v obývacím pokoji jak u vstupu do místnosti, tak při relaxování na pohovce.

Při rozmísťování vypínačů platí zároveň nepsané pravidlo, že pokud je v místnosti více světel, měl by z vypínačů umístěných na zdi být nejlépe dostupný ten, který ovládá světlo hlavní. Právě to se totiž používá nejčastěji. Vyplatí se též jednotlivé vypínače umístit tak, aby odpovídaly poloze světel v prostoru. Pokud tedy kupříkladu máte ve velké místnosti dvě světla, z nichž jedno osvětluje pravou a druhé levou část pokoje, umístěte je vedle sebe tak, aby stranově odpovídaly „svým“ světlům.

Základem je centrální světlo a dostatek soukromí

Nejjednodušším a často i nejekonomičtějším řešením je umístění jednoho hlavního světla do středu místnosti. Ačkoliv bytoví designéři doporučují různé kombinace s lampičkami či bodovými zářivkami, existují místnosti, kam centrální světlo jednoznačně patří – jedná se o jídelnu, toaletu, ložnici a v neposlední řadě také obývací pokoj. Právě tam totiž trávíte nejvíce času s návštěvami, proto je potřeba tuto místnost dostatečně nasvítit. Je dobré brát ohled rovněž na strop, neboť čím je ten vyšší, tím větší světlo bude potřeba. V tomto ohledu doporučují odborníci použití LED pásků, které se vyznačují nejen nízkou spotřebou, ale především libovolnými tvary a délkami. Pásky je možné různě řezat.

V souvislosti s kvalitním osvětlením je dobré nezapomínat ani na vlastní soukromí, a to především v současných měsících, kdy se dny postupně zkracují a umělé osvětlení tak používáme už v odpoledních hodinách. Zkrátka nechceme, aby na nás bylo z ulice vidět. Zatímco dříve se největší oblibě těšily klasické záclony a závěsy, dnes je stále populárnější moderní stínicí technika. Čím dál větší oblibě se těší venkovní žaluzie, u nichž si uživatel sám nastaví, jak moc má být do interiéru vidět. Zajímavým řešením pro zimní měsíce jsou pak venkovní rolety, které kromě dostatku soukromí pomáhají udržovat teplo v interiéru a snižují tak náklady na vytápění.

Lampička nejen na nočním stolku

Tvrzení, že nedostatek světla při čtení způsobuje zhoršení zraku, bylo odborníky opakovaně vyvráceno. Na druhou stranu však platí, že oči se v těchto podmínkách rychleji unaví, například z důvodu špatného ostření. Právě proto se vyplatí u všech míst, kde plánujete po večerech otevírat knihy či noviny, umístit speciální zdroj světla. Populární lampička by se tak měla nacházet nejen na klasickém místě u nočního stolku, ale i u relaxačního křesla či pracovního stolu. Pokud ovšem budete u stolu používat kromě knížek také počítač, je potřeba vybavit místnost ideálně ještě rozptýleným světlem, jež se pro psaní na klávesnici a sledování obrazovky hodí více. Populární je též umístění lampy poblíž sedací soupravy v obývacím pokoji. Tento zdroj světla se postará nejen o lepší viditelnost při čtení, ale může například dotvářet příjemnou atmosféru v místnosti při sledování televize.

Nepodceňujte světla s nižší svítivostí

Častou chybou při zařizování osvětlení v domácnosti bývá opomenutí světel s malou svítivostí, která využijete především při vstávání za tmy. Ať už se jedná o probuzení v hluboké noci či brzké ranní vstávání do práce, vašim očím je vždy příjemnější, když si na světlo zvykají postupně. Velmi vhod tedy přijde takzvané orientační osvětlení, nejčastěji těsně nad úrovní podlahy, aby dobře osvítilo cestu do místností, kam člověk míří za tmy po probuzení nejčastěji. Velmi ho oceníte zároveň v případě, musíte-li po vstávání z postele jít po schodech.

Dalším zajímavým prvkem jsou světla, u kterých můžete regulovat jejich intenzitu, nejčastěji pomocí dálkového ovládání. Své využití naleznou především v ložnici v takzvané nepřímé variantě, kdy svítí směrem na stěnu, k níž jsou připevněny. Před usnutím si jejich intenzitu nastavíte na nízkou úroveň a pomalu připravíte své oči na odpočinek. Díky dálkovému ovladači nebo pomocí mobilní aplikace je pak možné světlo pohodlně vypnout, aniž by člověk musel vstávat z postele nebo se natahoval k vypínači na zdi. Současné inteligentní systémy zároveň umožňují použít stejný ovladač jak k ovládání světla, tak i venkovních žaluzií či předokenních rolet.

Atmosféru dotvoří barevné LED diody či stylové podsvícení

Primární úlohou žárovek či diod je poskytnout dostatečné množství světla. Zároveň však mají vliv i na celkovou atmosféru interiéru. Bytoví designéři proto doporučují i světelné prvky, jejichž použití může proměnit ducha celé místnosti. Nejčastější jsou v tomto případě LED pásky se širokým barevným spektrem. Díky různému nastavení tak můžete rázem navodit romantickou atmosféru nebo měněním barev dokreslit domácí večírek. Mezi vyhledávaná řešení patří rovněž podsvícení některých prvků v domácnosti. Čím dál častějším je v tomto ohledu zadní podsvícení dominantního zrcadla v koupelně, které do místnosti přinese nejen dostatek světla, ale také nádech luxusu.

Vliv umělého světla na naše zdraví

Je dokázáno, že existuje přímé spojení mezi dostatkem světla a mozkem. Prostřednictvím světla, které přichází do očí, lze přímo ovlivňovat fyziologické pochody v mozku a tím i v celém těle. Způsob, jakým si svítíme v místnostech, proto zásadně ovlivňuje naše zdraví. Běžné světelné zdroje mají nejen nižší intenzitu než sluneční záření, ale také odlišné spektrální složení. Tzv. celospektrální osvětlení, které se složením blíží slunečnímu světlu, má na organismus výrazně pozitivní vliv.

Proč vyhledávat celospektrální světlo

Chrání oči. Převaha žlutého a červeného světla v obyčejných žárovkách, stejně jako blikající světlo zářivek způsobuje podráždění a únavu očí a také trvalé rozšíření zorniček vedoucí až ke vzniku zeleného zákalu. Celospektrální zdroje poskytují světlo velice podobné tomu, kterému se naše oči přizpůsobovaly po miliony let evoluce. Jejich používání proto nejen snižuje únavu zraku, například při práci s počítačem, ale rovněž napomáhá léčbě řady očních vad.

Zmírňuje stres. Německý lékař Fritz Holovitz zjistil, že celospektrální osvětlení snižuje v těle produkci stresových hormonů ACTH a kortizolu.

Zvyšuje výkonnost a soustředění.

Léčí zimní deprese. Zimní deprese se projevuje pokleslou náladou, únavou, spavostí, sníženou sexuální aktivitou a zvýšenou chutí k jídlu, zvláště na sladké. Objevuje se na podzim a v zimě a na jaře mizí. Příčinou je kratší den a snížená intenzita světla, která ovlivňuje tvorbu melatoninu. Tento hormon, který tlumí činnost nervové soustavy, se tvoří v noci a ranní světlo jeho syntézu ukončuje. Při nedostatku světla jeho produkce neustává.Tento problém se úspěšně léčí tzv. světelnou terapií, každodenním působení silného celospektrálního světla (10 000 luxů).

Snižuje hyperaktivitu a výskyt poruch učení. V roce 1973 provedl Dr. John Ott zajímavou studii: Ve dvou školních učebnách instaloval zdravé světlo a ve dvou ponechal obyčejné zářivky. Výsledky byly jednoznačné: studenti ve třídách s běžnými zářivkami byli častěji hyperaktivní, unavení a nepozorní. Naopak u dětí ve třídách s celospektrálním osvětlením došlo již po měsíci k výraznému zlepšení chování, výkonnosti a studijních výsledků.

Je prevencí osteoporózy a poruch růstu, ovlivňuje funkci štítné žlázy. Již koncem 19. století se zjistilo, že sluneční paprsky vyvolávají v kůži sérii chemických reakcí vedoucí k syntéze vitaminu D, důležitého pro vstřebávání vápníku. Celospektrální osvětlení dokáže tuto funkci slunce do jisté míry nahradit a snižuje tak riziko osteoporózy a poruch růstu u dětí.

Zdroje: Materiály firmy LOMAX, výrobce žaluzií a zastiňovací techniky

http://zdravi.doktorka.cz/vliv-umelho-svetla-na-nase--zdravi-aneb-12-duvod-proc-pouzivat-zdrave-svetlo/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail