Studenti

Článků v rubrice: 315

Energie, technika, fyzika (15)

Seriál o webových stránkách s fyzikální tematikou vychází už tři roky a zatím jsme se jen velmi okrajově zmínili o matematice – královně věd.

Zveme vás tedy do internetového světa čísel a prohlédneme si několik matematických pomocníků. Žákům základních a středních škol je určen nový matematický web www.e-matematika.cz, který jim nabízí pomoc při studiu. Jde o web napojený na projekt „Zkoušky nanečisto“ (www.zkousky-nanecisto.cz) a jeho autoři mají v úmyslu nabídnout zdarma či za mírný poplatek nejrůznější studijní materiály: zadání (a řešení) matematických písemek, zpracované maturitní otázky z matematiky, odpovědi na dotazy s matematickou tematikou, výukové karty, zajímavosti, rekreační úlohy aj. V současné době (leden 2006) zde zatím najdete ukázky řady řešených středoškolských úloh a příkladů z maturitních otázek. Nezapomeňte si přečíst pojednání o strategii řešení matematických úloh! Zveřejněné materiály jsou k dispozici i ve formátu PDF.

Studentskou stránku www.matematika.webz.cz by si mohli prolistovat nejen zájemci o vysokoškolské studium matematiky. Všem přinesou užitek kapitoly Přehled typů rovnic, Rovnice s parametrem, Rovnice a jejich soustavy nebo online “kalkulačka” pro výpočet parametrů libovolného trojúhelníku. Budoucí studenti přírodovědeckých nebo technických oborů by měli nahlédnout do sekcí Algebra a Matematická analýzy, kde je několik ukázek řešených úloh z vyšší matematiky. Autor však není žádný suchar a pro rozptýlení nabízí i několik logických online her nebo cimrmanovský text. Na stránce matematika.d2.cz je zase v sekci Výpočty k dispozici spousta šikovných online kalkulaček pro řešení úloh z oboru kombinatoriky a geometrie.

Většina z nás má to velké štěstí, že vidí. Nevidomí žáci a studenti se musí potýkat nejen s učivem samotným, ale i se svým handicapem. Na stránce
www.teiresias.muni.cz/to.en/czbraille/ je kompletní text příručky pro přepis odborných textů (od učiva základní školy až po texty vysokoškolské) do bodového Braillova písma. V příručce najdete kromě základů tohoto písma podrobné vysvětlení, jak zapsat různé matematické, fyzikální nebo chemické symboly, výrazy a rovnice pomocí šestic bodů. Po zhlédnutí ukázky zápisu běžného vzorce pro kinetickou energii v Braillově písmu budou znít nářky nad složitostí matematických vzorečků nebo rovnic dost nepřesvědčivě.

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail