Studenti

Článků v rubrice: 314

Stříbrujáři na Expo Science Asia v jordánském Ammánu

V úterý 5. srpna 2014 se pod záštitou Asociace malých debrujárů České republiky vydala do Jordánska na soutěžní přehlídku studentských vědeckých projektů Expo Science Asia 2014 jedenáctičlenná delegace žáků, studentů a pedagogů ze Stříbra, Nymburka, Petřvaldu a Hustopečí. V jordánském Ammánu představilydebrujárské týmy čtyři projekty: Fascinující fyzika (Nymburk – Mgr. David Michálek, Adolf Toman), Fyzika a chemie pro děti (Petřvald – Ilona Křižáková, Nikola Kovalová), Fyzika může být zábava (Stříbro 1 – RNDr. Naděžda Zíková, Daniel Sůva, Jan Kalčík) a Fyzikální experimenty s plechovkami od nápojů (Stříbro 2 a Hustopeče – PhDr. Jitka Soukupová, Mgr. Miloslava Kuncová, Jana Nedvědová, Šárka Pomyjová).

Fotogalerie (7)
Příprava na zahajovací ceremoniál výstavy

Pohár putoval do Stříbra

Na Expu Science Asia 2014 154 žáků a studentů 25 zemí představilo 72 projektů, z nichž odborná porota ocenila pohárem deset nejlepších. Jeden z pohárů putuje i do České republiky. Za projekt Fyzikální experimenty s plechovkami od nápojů ho získaly debrujárky ze Stříbra Jana Nedvědová a Šárka Pomyjová.

Kromě čtyřdenní prezentace projektů na stáncích, prezentace před odbornou porotou, prohlídky výstavy jordánským princem a slavnostního ceremoniálu, kde poháry vítězným týmům předával jordánský princ Hamzah, připravili pořadatelé Expa pro účastníky i několik zajímavých výletů. A tak jsme měli možnost na vlastní kůži otestovat hustotu Mrtvého moře, prohlédnout si nabatejské skalní město Petra, římské divadlo a Citadelu v Ammánu a hlavně získat spoustu nápadů, zážitků a nových přátel.

Zážitky a zajímavosti

  • Koupali jsme se 390 metrů pod hladinou světového oceánu,
  • Jordánské děti mohou mít i více matek, tři ženy v jedné rodině jsou běžnou záležitostí,
  • Prohlédli jsme si skalní město Petra, kde se natáčel film Indiana Jones a poslední křížová výprava,
  • Výstava se konala pod záštitou jordánské královny Noor, poháry oceněným týmům předával jordánský princ Hamzah,
  • Mrtvé moře má hustotu 1240 kg/m3,
  • V Jordánsku je nezdvořilé dávat nohu přes nohu, protože ukázat někomu podrážku boty je urážkou,
  • Ceny v taxíku jsou dobré a ještě lepší, za stejnou trasu někteří z nás zaplatili 5 JOD, někteří 2 JOD, je dobré mít v taxíku usměvavou blondýnku,
  • Festivalu se zúčastnili veškeří vedoucí představitelé MILSETu.

 

MILSET

(Movement International pour le Loisir Scientifique et Technique) je nevládní nezisková organizace sdružující organizace zaměřené na volnočasové vzdělávání v oboru vědecko-technických programů pro mladé po celém světě. Mezi jeho hlavní poslání patří podpora a rozvoj vzdělávacích aktivit v oblasti vědy a techniky, organizování vědeckých aktivit pro mládež (mezinárodní výstavy, letní školy, konference) a podpora členských organizací.

Jitka Soukupová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail