Studenti

Článků v rubrice: 315

Čeští studenti ve vesmírném centru Space & Rocket Center v USA

Sedm studentů středních škol z Prahy, Staré Boleslavi, Uherského Hradiště a z dalších českých měst se letos zúčastnilo unikátního programu Honeywell Leadership Challenge Academy (HLCA). Celkem se do programu, který se uskutečnil v atraktivním prostředí vesmírného centra NASA v americkém městě Huntsville státu Alabama, zapojilo 306 studentů z 39 zemí.

Fotogalerie (2)
Kateřina Otáhalová na trenažeru pro výcvik kosmonautů, Space & Rocket Center (zdroj: Honeywell)

Studenti získali zážitky na celý život. Na programu bylo mimo jiné praktické vyzkoušení výcviku astronautů, interaktivní workshopy, přednášky i simulovaný start raketoplánu.

Ohlasy účastníků

„Program HLCA byl velmi pestrý, vyslechli jsme mnoho přednášek a plnili různé úkoly. Vyzkoušeli jsme si let do vesmíru včetně výstupu do kosmu i ovládání leteckých simulátorů. Prožil jsem zde spoustu skvělých zážitků, získal nové zkušenosti a poznal úžasné lidi z celého světa. Jsem rád, že jsem mohl být součástí tohoto projektu,“ shrnuje dojmy ze stáže Daniel Švadlenka, student Gymnázia J. S. Machara ve Staré Boleslavi.

„Program HLCA byl velice intenzivní a zajímavý. Na mém žebříčku nejlepších aktivit se hned za simulátory stíhaček, ve kterých jsme strávili celkem až osm hodin, zařadila centrifuga, extrahování DNA jahody nebo stavění vlastní malé raketky. Nejraději z celého týdne ale vzpomínám na lidi, které jsem tam poznala. Byli tam lidé ze všech koutů světa a jsem moc šťastná, že jsem měla možnost udělat si nové přátelé, se kterými jsem stále v kontaktu,“ shrnuje dojmy ze stáže Kateřina Otáhalová, studentka Gymnázia Židlochovice.

Honeywell Leadership Challenge Academy

Cílem programu Honeywell Leadership Challenge Academy je popularizovat vědu v řadách středoškolských studentů a podpořit jejich zájem o kariéru v oblasti vědy a techniky. Program zahrnuje řadu vědecko-technologických workshopů, přednášek a týmových cvičení, při kterých se děti zaměstnanců společnosti Honeywell ve věku od 16 do 18 let učí zábavnou a interaktivní formou používat teoretické znalosti z oblasti vědy, techniky, inženýrství a matematiky v praxi. Velký důraz se klade na rozvoj vůdčích schopností a dovedností každého studenta.

Vybraní studenti si v americkém vesmírném centru Space & Rocket Center například vyzkoušeli navrhnout, postavit a otestovat jimi sestrojenou raketu a prošli simulovaným tréninkem pro skutečné astronauty. Během programu se také setkali s vědci, inženýry a bývalými astronauty, kteří jim přiblížili své vlastní profesní zkušenosti.

„Naším dlouhodobým cílem je rozvoj nové generace vědců, inženýrů a vedoucích pracovníků, kteří se budou muset ve svých profesních životech poprat s řadou složitých výzev budoucnosti,“ uvedl Michael Bennett, prezident Honeywell Hometown Solutions. „Zapojujeme výjimečné studenty do komplexního vzdělávacího programu, který studentům pomáhá zvýšit jejich potenciál a pracovní uplatnění v oblastech vědy a techniky.“

Stipendia pro děti zaměstnanců

Po přísném výběrovém řízení udělila společnost Honeywell ve spolupráci s U. S. Space & Rocket Center od roku 2010 téměř 1450 stipendií. Hlavními kritérii jsou dosavadní studijní úspěchy zájemců a jejich aktivní zapojení do studentské komunity. Stipendium, které je zčásti financováno příspěvky od zaměstnanců společnosti Honeywell, zahrnuje celotýdenní výuku, stravu, ubytování a studijní materiály.

„Aktivity společnosti Honeywell a jejich zaměstnanců mají v oblasti matematicko-vědeckých vzdělávacích projektů dlouhou historii a program HLCA je dobrým příkladem vzájemného úsilí a závazku vůči společnosti,“ uvedla dr. Deborah Barnhart, CEO a Executive Director U.S.
Space & Rocket Center.

Weby

Více informací o programu Honeywell Leadership Challenge Academy na: http://leadership.honeywell.com/.

O společnosti Honeywell

Honeywell (www.honeywell.com) je technologická a výrobní společnost s celosvětovou působností, kterou časopis Fortune řadí mezi stovku nejúspěšnějších firem. Je dodavatelem výrobků a služeb pro letectví, řídicích technologií pro budovy, domácnosti a průmysl, turbokompresorů a speciálních materiálů. Společnost sídlí v Morris Township, New Jersey. Prostřednictvím programu Honeywell Initiative for Science and Engineering se zaměřuje na pět důležitých oblastí společenské odpovědnosti: bezpečnost a ochranu rodiny, bydlení, vzdělávání v oboru matematiky a přírodních věd, domov a jeho zachování a humanitární pomoc. Česká republika je pro společnost Honeywell evropskou základnou pro globální technologické strategie. V roce 1993 byla otevřena pražská laboratoř Honeywell, o 10 let později následovalo brněnské vývojové centrum. To se v roce 2006 stalo součástí mezinárodní sítě výzkumných, vývojových a technologických center Honeywell Technology Solutions, která pokrývá Spojené státy, Čínu, Indii a Českou republiku. Brněnské centrum poskytuje globální podporu různým obchodním divizím (letectví, automatizace a řízení, dopravní systémy). Honeywell disponuje rovněž dvěma výrobními závody – v Olomouci pro letecké odvětví a v Brně pro řízení systémů technického zabezpečení budov a regulace spalování. V České republice pracuje ve společnosti Honeywell více než 4 000 kvalifikovaných pracovníků.

Veronika Šoufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail