Studenti

Článků v rubrice: 314

Fyziklání 2021

Fyziklání je největší týmová fyzikální soutěž v Praze s mezinárodní účastí. Je určena pro pětičlenné týmy středoškoláků, ale určitě se mezi staršími účastníky neztratí ani průbojní žáci základní školy. Pokud miluješ fyziku, řešení nevšedních úkolů a nebojíš se světové konkurence, tato soutěž je jako stvořena pro tebe. Stačí už jen najít další bojechtivé kamarády, sestavit tým, zaregistrovat se a nastartovat mozkové závity.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

V pátek 12. 2. 2021 se uskuteční již 15. ročník Fyziklání. Kvůli pandemii COVID-19 se soutěž přesouvá do online prostoru. To však určitě neubere na zajímavosti a prestiži této akce. Lze naopak předpokládat, že konkurence bude ještě o mnoho větší. Každoročně se soutěže účastní mnoho týmů zejména z Česka a Slovenska, v posledních letech však přibývají i zahraniční týmy z celé Evropy. Loni se do boje zapojily týmy ze Španělska, Polska, Makedonie či Ruska. Celkově si tak změřilo síly téměř 1000 protivníků v 201 soutěžních týmech.

Fyziklání organizuje skupina vysokoškolských studentů FYKOS, kterou zastřešuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze. MFF UK je zároveň vyhlašovatelem této soutěže spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Průběh soutěže

Pětičlenné týmy se mohou skládat z žáků z maximálně dvou různých škol. Týmy mají na řešení úkolů časový limit 3 hodiny. Soutěž tvoří linie několika postupně se zpřístupňujúcích příkladů. Soutěžící tedy mají k řešení vždy několik úkolů z různých linií. Po správném vypočtení příkladu se otevře další ze stejné linie. Za vyřešení všech příkladů z jedné linie čekají na účastníky bonusové body. Celý postup ve hře se průběžně boduje. Novinkou v letošní online formě je 6 bonusových kartiček. Účastníci se mohou těšit na pestrou škálu fyzikálních úloh, které prověří jejich znalosti a schopnost spolupracovat.

Doprovodný program

Kromě samotné soutěže čeká týmy i bohatý doprovodný program. Po skončení Fyziklání je na pátek večer naplánována panelová diskuze s organizátory FYKOSu o možnostech individuálního rozvoje ve fyzice a přírodních vědách při studiu na střední a následně i vysoké škole. V sobotu 13. 2. 2021 proběhne online rozbor řešení úloh z předchozího dne, přednášky profesorů z MFF UK, na které ještě naváže přednáška o akademickém softweru Mathematica.

Registrujte se ihned!

Odměnou za výhru v soutěži je nejen prestiž, ale i řada zajímavých cen. Možnost registrace je pro všechny zájemce do 9. 2. 2021 na webu https://fyziklani.cz/, kde naleznete i další informace o průběhu a podrobná pravidla soutěže. Doufáme, že vás Fyziklání zaujalo a už teď přemýšlíte o názvu pro svůj tým snů. Těšíme se na vás!

Tým FYKOS

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail