Astronomie

Článků v rubrice: 126

Když padají hvězdy aneb Slzy svatého Vavřince

Ráda vzpomínám na dětské prázdninové časy na táboře, kdy jsme pozorovali hvězdy a čekali, až bude nějaká padat, abychom si mohli myslet přání. Právě doba táborů v přírodě je tomu nakloněná nejen kvůli létu s nočními hlídkami, ale taky z důvodu každoročnímu výskytu srpnového roje „padajících“ Perseid.

Fotogalerie (1)
Maximum meteorického roje Perseidy pozorované z chorvatského ostrova Hvar v srpnu 2013 (foto Petr Horálek)

Už za pár dní – v noci ze 12. na 13. srpna – vyvrcholí letošní meteorický roj Perseidy. Až 70 za hodinu jich bude létat na tmavé obloze mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní, aniž by je Měsíc svým svitem rušil. Na obloze bude dobře vidět stříbřitý pás Mléčné dráhy, naší domovské Galaxie, s tím, že se kolem půlnoci potáhne přes celý nadhlavník; směrem na jihozápad se rozšiřuje v souhvězdí Střelce. Ani nebeský poutník Měsíc nepřijde o svou chvilku slávy, byť se ukáže jen uzoučkým srpkem až za rozbřesku, aby nám dopřál popelavý svit patrný díky rozptylu slunečního světla v zemské atmosféře. Zatímco můžete vidět i nevýrazný Mars, určitě nepřehlédnete o to výraznější souhvězdí Orionu a nad ním v souhvězdí Býka hvězdokupy zvané Hyády a Plejády. V určování vám pomůže i volně dostupné počítačové planetárium Stellarium – www.stellarium.org/cs/.

A neváhejte, tak dobré podmínky k pozorování se zopakují až za tři roky. Ovšem i noci před tímto datem nejsou na nebeské divadlo skoupé. Jen si musíte najít místo, kde je dostatečná tma, aby vám oblohu neznečišťovaly pozemské zdroje světla.

A proč Perseidy?

Meteorický roj zdánlivě  vylétá ze souhvězdí Persea, odtud tedy název. Do atmosféry vlétají z jednoho směru, zářit začínají asi 120 km nad zemí a pohasínají o desítky kilometrů níže. A protože Perseus u nás nezapadá celou noc, i meteory Perseidy mají stejně dlouhou „službu“.

Slzy svatého Vavřince

V srpnu roku 258 našeho letopočtu prý po popravě svatého Vavřince, který raději rozdal církevní majetek chudým, než by jej odevzdal římskému císaři Valeriánovi, padaly v noci z nebe třpytivé slzy. Od těch dob lidé nazývali tento úkaz slzami svatého Vavřince. Perseidy se ale ve skutečnosti rodí z prachu periodické komety 109P Swift-Tuttle, která je známa od roku 1862 a naposledy se u Slunce objevila v roce 1992. Země prochází každoročně mezi 17. červencem a 24. srpnem na své dráze skrze prachový proud rozptýlený za kometou. Prachové částice zvané meteoroidy se střetávají se Zemí a v atmosféře zazáří jako meteory. Protože jsou zpravidla menší než zrnka písku a tvoří je křehký kometární materiál, úplně se při průletu naší atmosférou vypaří.

Více informací na http://www.astro.cz/na-obloze/meteory-a-meteoricke-roje.html

Marina Hužvárová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail