Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Nebe je hustý!

Když zvedneme hlavu a podíváme se na nebe, uvidíme Slunce, mraky, měsíc, hvězdy – a téměř vždy také nějaké letadlo. V silniční zácpě si mnohdy stěžujeme, jak ta doprava neúnosně houstne, a jak to je nebezpečné. Zamysleli jsme se někdy nad tím, jak houstne doprava nad našimi hlavami? Ti, co rádi brousí internetem a všelijakými chytrými aplikacemi, si to můžou vychutnat na www.flightradar24.comFlightradar24 apps.

Fotogalerie (1)
Mapa Flightradar24 (zdroj www.flightradar24.com)

Flightradar24 je sledovač živé letecké dopravy po celém světě. Kombinuje data z různých zdrojů včetně ADS-B, MLAT a FAA spolu s daty letových řádů, letišť a leteckých společností a vytváří tak unikátní pohled na letecký provoz. Jak funguje?

ADS-B

Základní technologie, pomocí které Flightradar24 získává informace o letech, se jmenuje automatic dependent surveillance-broadcast (ADS-B). Funguje takto:

  1. Letadlo získá informaci o své poloze z GPS (ze satelitu).
  2. Palubní  ADS-B transpondér, zařízení pro přijímání radiových signálů a automatické vysílání jiných signálů, vyšle signál o svém umístění (plus další informace).
  3. ADS-B signál zachytí přijímač připojený k systému Flightradar24.
  4. Přijímač uloží data do Flightradar24.
  5. Data se zobrazí na www.flightradar24.com a v aplikaci Flightradar24 apps.

ADS-B je relativně nová technologie, která je stále ještě ve vývoji, a proto se při řízení letového provozu zatím téměř nepoužívá. Odhadem asi 70 % komerčních osobních letů (80 % v Evropě, 55 % v USA) je vybaveno ADS-B transpondéry. Celkově to v letectví bude asi méně než 20 %, ale podíl stále stoupá, protože v roce 2020 má být toto vybavení pro letadla na celém světě povinné. Poté ADS-B nahradí radary, dnes nejběžnější metody sledování.

Flightradar24 má po celém světě síť více než 8 000 ADS-B přijímačů. Používá vysokou frekvenci (1 090 MHz), takže pokrytí jednoho přijímače je limitováno na okruh (bublinu) 250-450 km (150-250 mil). Čím dále je letadlo od přijímače, tím výše musí být, aby jej přijímač zachytil. Nad oceány je pokrytí kvůli vzdálenostnímu limitu obtížné. V obvyklé letové výšce 10 000 m nad zemí pokryje Flightradar24 celé území Evropy a téměř celé USA. Dobře pokrytá je také Kanada, Mexiko, Karibik, Venezuela, Kolumbie, Ecuador, Peru, Brazílie, Jižní Afrika, Rusko, Střední východ, Pákistán, Indie, Čína, Tchaj-wan, Japonsko, Thajsko, Malajsie, Indonésie, Austrálie a Nový Zéland.

MLAT

V některých oblastech vypočítává Flightradar24 pozici letadel, která nejsou vybavena technologií ADS-B, pomocí tzv. multilaterace (MLAT). Polohu letadla je zde možné vypočítat změřením času od vyslání signálu z letadla k jeho zachycení. Nezbytné jsou alespoň čtyři přijímače pro signál z téhož letadla. MLAT systém se skládá z centrálního stanoviště obsahujícího vybavení k zpracování signálu a ESM přijímač (electronic support measures) a dvě nebo tři boční stanoviště obsahující pouze ESM přijímač. Boční stanoviště přenášejí přijímané signály do centrálního stanoviště pomocí mikrovlnných pojítek. Centrální jednotka používá zjištěnou přenosovou prodlevu k určení TDOA (Time Difference of Arrival, časový rozdíl příchodu) pulsů z každého stanoviště. Pulsní TDOA mezi jednou boční stanicí a střední centrálou lokalizuje cíl na hyperboloidu. Druhá boční stanice poskytuje druhý TDOA a tudíž i druhý hyperboloid. Průnik těchto dvou hyperboloidů umístí cíl na úsečku poskytující 2D souřadnice pozice cíle (bez výšky). Třetí boční stanice poskytuje třetí hyperboloid, který při průniku s úsečkou poskytnutou dvěma předchozími stanicemi, zobrazí plnou 3D pozici cíle. Tento proces se nazývá multilaterace. Pokrytí se takto získá jen pro letadla pohybující se výše než asi 1 000 až 3 000 m nad zemí, protože pravděpodobnost zachycení signálu čtyřmi nebo více transpondéry roste s výškou objektu.

FAA

Data získává Flightradar24 také z Federální letecké správy USA (Federal Aviation Administration, FAA).  Na rozdíl od ADS-B a MLAT v reálném čase, jsou data z FAA zpožděna o přibližně 5 minut z důvodu FAA regulací. Na mapě Flightradar24 jsou letadla založená na údajích FAA označena oranžově. Data FAA jsou založena na radarech, zahrnují tedy většinu pravidelných a komerčních letů nad USA, Kanadou a také velkou částí Atlantického a Tichého oceánu.

Flarm

Flarm je jednodušší verze ADS-B s kratším dosahem, primárně určená pro malá letadla, většinou kluzáky. Dosah Flarm přijímačů je mezi 20 a 100 km. Flarm přijímače se většinou instalují na malých letištích s velkým amatérským provozem pro sledování kluzáků okolo letiště.

Odhady

Když se letadlo dostane z dosahu užívaných systémů, udržuje Flightradar24 odhadovanou pozici letadla dvě hodiny, pokud je známa jeho destinace. Pro letadlo s neznámou destinací odhaduje polohu jen 10 minut. Poloha se vypočítává podle mnoha parametrů a většinou je docela přesná. V případě dlouhých letů však může být chyba odhadu až 100 km. V nastaveních programu na webstránce si můžete nastavit, jak dlouho chcete mít odhadovanou polohu letadla na mapě.

Jaká letadla na Flightradar24 uvidíte

Původně byl systém ADS-B určen pro civilní letadla s více než 100 pasažéry. Nyní ho využívají i menší letadla. Dokud nebude povinný, je čistě na uvážení výrobce nebo majitele zda ho instaluje. Všechny tyto běžné modely obvykle ADS-B transpondér mají a jsou tedy na Flightradar24 viditelné:

  • Airbus A300, A310, A318, A319, A320, A321, A330, A340, A350, A380
  • Antonov An-148 a An-158
  • ATR 72-600
  • BAe ATP
  • BAe Avro RJ70, RJ85, RJ100
  • Boeing 737, 747, 757, 767, 777, 787
  • Bombardier CS100 a CS300
  • Embraer E190
  • Fokker 70 a 100
  • McDonnell Douglas DC-10 a MD-11
  • Suchoj SuperJet 100
  • Novější typy Iljušin a Tupolev (např. Il-96 a TU-204)

Modely letadel, která nemají ADS-B transpondér a nejsou na Flightradar24 viditelná:

  • „Air Force One“
  • Antonov An-124 a An-225
  • ATR 42, 72
  • Boeing 707, 717, 727, 737-200, 747-100, 747-200, 747SP
  • BAe Jetstream 31 a 32
  • Bombardier CRJ a Dash modely
  • CASA
  • Dornier
  • Starší Embraer
  • De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter
  • Fokker 50
  • McDonnell Douglas DC-9, MD-8x, MD-90
  • Saab 340 a 2000
  • Většina helikoptér
  • Stará letadla a business jety
  • Většina vojenských letadel
  • Většina vrtulových letadel

V tomto výčtu však existuje spousta výjimek na obě strany.

V regionech pokrytých systémy MLAT, FAA nebo Flarm je většina letadel viditelná bez ohledu na jejich typ. Jsou vidět i helikoptéry, kluzáky a vrtulová letadla. Pokrytí MLAT je však omezeno na regiony, kde je dostatek FR24 přijímačů a na letadla letící ostatečně vysoko. FAA obvykle nesleduje provoz bez leteckých plánů. Z bezpečnostních nebo soukromých důvodů jsou informace o některých letech či letadlech zablokovány. Mapa by tedy byla ve skutečnosti daleko hustší!

Flightradar24 závisí na práci dobrovolníků po celém světě. Máte-li i vy zájem se podílet, informace jak získat přijímací zařízení a jak spolupracovat najdete zde: https://www.flightradar24.com/add-coverage.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail