Bez zařazení

Článků v rubrice: 413

Čína se ujímá vedení v soutěži mocností na evropském energetickém trhu

Čína díky svým technologickým znalostem a investičním možnostem hraje podle analýzy mezinárodní energetické poradenské společnosti Enerdata stále významnější roli nejen ve světové, ale i v evropské energetice. Rusko se v soutěži o evropský energetický trh omezuje na jadernou expanzi, a to zejména ve střední a východní Evropě. Za americkými investicemi v Evropě pak většinou stojí úspěšné technologické společnosti, které hledají příležitosti k investování do bezemisní energetiky.

Fotogalerie (1)
Na čínském trhu (ilustrační foto MD)

Čína ovládá více než 70 % světového trhu s fotovoltaickými panely, čínské společnosti dosáhly více než poloviny trhu větrných elektráren na pevnině, a v mořských projektech jen mírně zaostávají za Vestas, General Electric a Siemens. Čína dominuje také v topných, chladicích a klimatizačních zařízeních a v tepelných čerpadlech. Úplnou převahu má v recyklaci lithium-iontových baterií a kontroluje 98 % trhu s elektrickými autobusy. Ve třech skutečně klíčových odvětvích energetického přechodu, solární energii, skladování elektřiny a přístupu k surovinám, se zdá být nadvláda Číny ve srovnání s pozicí Evropy ohromující, konstatuje analýza společnosti Enerdata. 

Čína je velmi aktivní 

Čína, která v letech 2005 až 2017 celosvětově investovala do energetiky 700 miliard dolarů, se v Evropě masivně zaměřuje na řadu technologií, ale nejvíc se angažuje ve fotovoltaice, větrné a jaderné energetice, skladování energií, rozvoji sítí a elektromobilitě. Ačkoliv v minulosti klíčové energetické společnosti několika členů Evropské unie čínské investice odmítly (například španělský TSO REE, belgický distributor Eandis, německý TSO 50 Hertz nebo Energias de Portugal), v jedenácti evropských zemích jsou v současné době čínské firmy velmi aktivní. V jaderné energetice Čína v Evropě spolupracuje s francouzskou EDF na projektech Hinkley Point C a Sizewell C ve Velké Británii a firma China General Nuclear nabízí svůj pokročilý reaktor Hualong One i pro další blok elektrárny Bradwell. 

Čínské elektromobily a baterie 

Do Evropy míří také čínští výrobci elektromobilů a baterií, kteří ovládají 61 % světového trhu v těchto oborech. Gigant CATL postaví továrnu na baterie v Německu, kde už s BMW podepsal smlouvu ve výši 4 miliard EUR. Na dohled od evropských břehů, v marockém Tangeru, plánuje závod na výrobu elektromobilů jiný čínský velkovýrobce BYD. 

Další významní energetičtí hráči 

Rusko se v Evropě zaměřuje především na jaderné projekty na jejím východě včetně Turecka a Běloruska. Společnost Rosatom ale vytvořila i fond ve výši 40 milionů EUR pro evropské projekty obnovitelné energie, nových materiálů nebo zařízení pro inteligentní města. 

Z amerických firem se na evropském energetickém trhu nejvíc angažují společnosti skupiny GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft), pro které se v poslední době stává zelená značka klíčovým prvkem image. Zaměřují se proto zejména na projekty produkující bezemisní elektřinu pro datová centra, která jsou největším spotřebitelem elektřiny v digitálním sektoru.

Microsoft oznámil, že svá datová centra v Holandsku bude po dobu 15 let napájet z větrných elektráren Borssele a udržitelná datová centra začíná budovat také ve Švédsku. Google chce v Evropě do datových center investovat 3 miliardy EUR a ohlásil 18 nových projektů o objemu 1,5 GW, například offshore projekt v Belgii, 5 solárních projektů v Dánsku, 2 větrné projekty ve Švédsku a 2 větrné projekty ve Finsku. Amazon hodlá 100% obnovitelné energie dosáhnout do roku 2030 a Facebook investoval téměř 1 miliardu USD do dvou datových center ve švédském Luleå.

 Zdroje:

https://www.enerdata.net/publications/executive-briefing/international-electricity-investments-europe.html

 https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/87b16988-f740-11ea-991b-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-search

 https://www.iea.org/reports/world-energy-investment-2020

 https://www.energypolicy.columbia.edu/research/report/powering-globe-lessons-southeast-asia-china-s-global-energy-interconnection-initiative

https://www.telegraph.co.uk/business/2020/07/25/china-takes-bigger-role-hinkley-nuclear-reactor-pressure-rises/

 http://en.cnnc.com.cn/HPR1000.html

 https://www.reuters.com/article/us-bmw-batteries-catl-idUSKBN1JO2VT

 https://rosatomnewsletter.com/?post_turkey=moving-ahead

 https://www.worldconstructionnetwork.com/news/facebook-to-expand-luleaa-data-centre-in-sweden/

 https://blog.google/around-the-globe/google-europe/accelerating-europes-clean-energy-transition/

 https://blogs.microsoft.com/eupolicy/2019/06/18/data-centers-sustainable-energy-transformation/

 https://www.pv-magazine.com/2020/09/11/large-scale-solar-deployment-picks-up-in-spain/

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail