Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Není koloběžka jako koloběžka

Ve městech se objevují čím dál častěji elektrická kola, skútry, koloběžky. Některá města jsou proti nim. Firma Superpedestrian se chlubí, že její koloběžka LINK je nejbezpečnější, nejodolnější a nejsofistikovanější sdílený e-skútr na světě. Tvůrci totiž při jeho vývoji úzce spolupracovali s městy, cestovními agenturami a univerzitami. Díky špičkovému geofencingu (tzv. zónové monitorování, představuje vymezení určitého prostoru, kde se může daný objekt či vozidlo pohybovat) a špičkové operační platformě spolupracuje Superpedestrian s městy, aby pomohl vyřešit jejich problémy a aby LINK nepřekážel jejich obyvatelům, nýbrž sloužil. Firma propracovala metody, jak omezit dvě největší stížnosti měst: jízdu na chodníku a nedbalé parkování.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto (zdroj Superpedestrian)

Navrženo pro spolupráci s městy 

Spojením dokonalosti provozu s technologicky nejpokročilejšími e-skútry v oboru přináší Superpedestrian to, co ve sdíleném odvětví mikromobility dlouho chybělo. V posledních třech letech používaly desítky provozovatelů skútrů města jako zkušební laboratoře. Mnoho z nich bohužel v tomto testu neprošlo. Poruchy vybavení představovaly bezpečnostní rizika pro jezdce a ostatní účastníky silničního provozu a jak vozidla, tak i podniky zaznamenaly nepřirozeně krátkou životnost, což často nenechávalo města v klidu. Superpedestrian investoval několik let do navrhování a testování platformy elektronických skútrů, která by mohla obstát v trvalém sdíleném používání. Mikromobilita je klíčovým nástrojem pro budoucnost udržitelných měst. „LINK kombinuje osvědčenou technologii vozidel a správu vozového parku s hlubokým respektem k městské správě,“ říká Emily Warren, poradkyně firmy. 

Co dělá LINK vyjímečným? 

LINK koloběžky nabízejí bezpečnější a udržitelnější službu sdílené mobility než stávající alternativy, s vlastní technologií, která zlepšuje zážitek jezdců. Systém efektivně spravuje velké flotily vozidel v souladu s potřebami města. Mezi hlavní přednosti patří:

- Systém je přímo navržen pro úzkou spolupráci s městy. Pokročilá řešení podporují bezpečnou jízdu a chrání sdílené veřejné prostory. Například skútry LINK díky integrovanému mapovému úložišti mohou za 0,7 sekundy reagovat na stanovené hranice (geofence). Když se koloběžka přiblíží k hraniční zóně stanovené v mapě, vozidlo se bezpečně pomalu zastaví a ochrání tak chodce.

- Vozidlo je postaveno pro bezpečnost jezdce. Patentovaný systém VIS (Vehicle Intelligent Safety system) monitoruje celé vozidlo v reálném čase - včetně autodiagnostické kontroly před každou jízdou - a proaktivně odvrací problémy, které by mohly představovat bezpečnostní riziko. Systém VIS neustále sleduje více než 140 ukazatelů výkonu vozidla za sekundu a pomáhá řešit drobné problémy, včetně brzdné síly, baterie a tepelných událostí, než se stanou závažnými problémy. Během jízdy provádí VIS každou sekundu 1 000 kontrol stavu vozidla.

- Projekt má obchodní smysl. Skútry LINK Superpedestrian vydrží více než 2 500 jízd - což je mnohem déle než průmyslový standard - a na jedno nabití mohou cestovat až 100 km. Odolná vozidla udržují provozní náklady na jednu jízdu přibližně o 50 % nižší, než mají ostatní operátoři. Tato nákladová výhoda a dlouhá životnost baterie umožňuje společnosti působit ve městech, kde jiní nemohou konkurovat. 

Jak LINK brání jízdě po chodníku? 

Před spuštěním do provozu místní tým upraví mapu města a načte ji do vozidla. Palubní mapa funguje bez ohledu na signál buňky, pomáhá zlepšit zážitek jezdce a podporuje dodržování pravidel parkování a chodníku. Kapacita palubní mapy je 24 000 samostatných zón, aby byla zajištěna náležitá ochrana chodců a ostatních obyvatel města prostřednictvím respektování zakázaných zón. 

Co musí města udělat, aby podpořila mikromobilitu? 

Přibližně polovina všech městských cest má méně než 5 km a přibližně polovina z nich je zhruba do 2 km. Na tyto krátké výlety není třeba brát auto, bylo by to neekonomické a neekologické. Města by měla investovat do infrastruktury na podporu dvoukolové dopravy. To zahrnuje fyzickou infrastrukturu: komplexní síť propojených a chráněných zelených polí, parkovací zařízení, značení, dobíjecí zařízení. Ale neméně důležitá je technologická infrastruktura: bezproblémové multimodální propojení (tj. možnost kombinace různých dopravních prostředků), přiřazení původu a cílům, upřednostnění investic do infrastruktury atd. Zde může náš tým městům skutečně pomoci vyřešit velké výzvy v oblasti mobility. 

Údržba a vývoj 

VIS (Vehicle Intelligent Safety system, inteligentní bezpečnostní systém vozidla) se průběžně vylepšuje a modernizuje, LINK je díky tomu stále citlivější na podněty. To je velká výhoda proti konkurenci, jejíž vozidla zůstávají po vyrobení konstantní a mohou být jedině nahrazena, nikoliv vylepšována. Když město přijde s novým požadavkem nebo podnětem, lze ho do programu a řízení vozidla jednoduše přidat. Firma má také vlastní vzdělávací a vývojovou platformu nazvanou Training Wheels - každý, kdo se

dotkne skútru, musí před nasazením projít řadou kroků. „Spustili jsme naše koloběžky v roce 2020 a ty se ihned profilovaly jako nejbezpečnější a s nejlepším operačním systémem“, řekl Assaf Biderman, zakladatel a CEO firmy Superpedestrian. 

Klíčové ergonomické aktualizace 

Zatímco všechny LINKY, které jsou již v provozu, budou díky aktualizaci Briggs chytřejší, Superpedestrian také představil nové designové funkce pro nejnovější skútry ve výrobě. Tato vozidla budou uvedena na všechny stávající i nové trhy. Mezi 19 pozoruhodných aktualizací hardwaru patří:

  • Aktualizované přední zavěšení. Snižuje únavu jezdce na delších cestách a zvyšuje jízdní stabilitu;
  • Jasnější barevné schéma. Díky širšímu využití naší bezpečnostní žluté je řidič lépe viditelný pro ostatní účastníky silničního provozu a zaparkované skútry jsou snadněji identifikovatelné;
  • Přepracovaná podlahová rohož. Hladší jízda a lepší přilnavost pod nohama, dokonce i v dešti;
  • Upravené rukojeti řídítek. Pohodlnější pro jezdce a odolnější. 

O firmě 

Superpedestrian je firma zabývající se přepravní robotikou a mobilitou. Vzešla z Massachussetského technologického institutu MIT v roce 2013 a má již 35 patentů na technologie umělé inteligence a elektrifikovaných vozidel. V roce 2020 spustila divizi sdílené mobility pomocí vlastního elektrického skútru LINK. Vyvíjené průkopnické produkty aktivní bezpečnosti stanovily měřítko pro celé nově se rozvíjející odvětví, včetně VIS (Vehicle Intelligent Safety system), kompozitního geofencingu, bezpečného zastavení a Ground Truth Mapping (každý element mapy reprezentuje skutečný objekt).

Kontrolní centrum a testovací laboratoře se nacházejí v Cambridge v Massachusetts (vedle MIT a Harvard University), kde se vyvíjí, testuje a monitorují se živá data z flotil elektrických vozítek. Jako první nabídla elektrická vozítka s dlouhou životností a dlouhým dojezdem, se samodiagnostikou a ochrannými technologiemi pro bezpečnější jízdu. 

Více na LINK.city. press kit.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail