Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Sunfire buduje vodíkové projekty po celé Evropě

I česká energetická Skupina ČEZ má plány s vodíkem. Realizuje je především přes německou společnost Sunfire, do které investovala prostřednictvím svého fondu InvenCapital už v roce 2015. Sunfire nedávno koupil švýcarskou společnost IHT Industrie Haute Technology, která se specializuje na výrobu elektrolyzérů, a stal se tak třetím největším poskytovatelem vodíkových technologií v Německu po společnostech Thyssengruppe a Siemens.

Fotogalerie (1)
Rafinerie firmy Neste v Rotterdamu, kde vzniká největší elektrolyzér (zdroj Neste)

Od loňského roku je Sunfire členem sdružení čtyřicítky firem a organizací ze Španělska, Německa, Švýcarska, Itálie a Řecka, které chce dekarbonizovat španělský keramický průmysl. V současné době je primárním zdrojem tohoto odvětví zemní plyn, Sunfire bude pro konsorcium dodávat alkalický tlakový elektrolyzér o výkonu 100 MW na výrobu zeleného vodíku. Závod by měl začít fungovat v roce 2024 poblíž Castellonu, kde je až 95 % španělského keramického průmyslu zodpovědného za 33 % uhlíkových emisí v regionu.

Vysokoteplotní elektrolyzéry používají elektřinu z obnovitelných zdrojů

Sunfire se také významně podílí na výstavbě jednoho z největších vysokoteplotních elektrolyzérů na světě v nizozemském Rotterdamu. V areálu rafinérie obnovitelných paliv jej staví konsorcium šesti firem. Na projekt s výkonem 2,6 MW přispěla Evropská unie téměř 7 miliony EUR. Elektrolyzér s pracovním názvem MultiPLHY, který bude schopen vyrobit až 60 kilogramů zeleného vodíku za hodinu, by měl zahájit výrobu vodíku už v letošním roce a do budoucna se počítá se zvýšením jeho výkonu až na 100 MW. (Psali jsme o něm zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/obnovitelne-zdroje/2541-nejvetsi-elektrolyzer-na-vyrobu-zeleneho-vodiku-na-svete

Ve spolupráci s francouzskou rafinérskou společností Total vyvíjí Sunfire i pilotní vysokoteplotní elektrolyzér pro výrobu metanolu ze zeleného vodíku. Jednotka Sunfire-HyLink 200 by měla vyrábět přes 150 tun zeleného vodíku ročně, k výrobě využije páru a odpadní teplo z provozu rafinérie.

Pokroků dosáhla také dlouhodobá spolupráce Sunfire s německými ocelárnami Salzgitter Flachstahl. Elektrolyzér pro výrobu vodíku z odpadní páry z provozu oceláren zde začal fungovat již na jaře roku 2016, nyní jsou v plánu další větší a účinnější jednotky. Sunfire se podílí také na vývoji takzvaného ko-elektrolyzéru.

„Zelené“ letecké palivo

Samostatnou kapitolou je výroba zeleného leteckého paliva. Například francouzská energetická společnost Engie plánuje závod na výstavbu zeleného leteckého paliva v Normandii. Na projektu se kromě Sunfire podílejí letečtí giganti Airbus a KLM, výrobce letecké techniky Safran a provozovatel pařížských letišť Groupe ADP. Konsorcium zde chce vyrábět syntetický e-kerosin pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů a biogenního CO2, což je z hlediska vlivu na životní prostředí uhlíkově neutrální oxid uhličitý, který vznikl např. při spalování biomasy, nebo při výrobě bioplynu.

Sunfire je členem i dalšího konsorcia, které buduje podobnou demonstrační jednotku na výrobu zeleného leteckého paliva v Norsku. První evropská „power-to-liquid“ výroba má startovací kapacitu 10 milionů litrů e-kerosinu ročně a postupně do roku 2026 by se měla dostat až na úroveň 100 milionů litrů ročně. Celková odhadovaná investice činí 500 milionů EUR.

Snížit závislost na zemním plynu

Velkorysé plány, jak snížit závislost na fosilních palivech a především na plynu, oznámily i další evropští energetičtí giganti, naposledy francouzská EDF Group. Skupina chce do konce tohoto desetiletí globálně instalovat 3 GW zeleného vodíku. Společnost na to vyčlenila 3 miliardy EUR a hodlá se stát lídrem evropského trhu s vodíkem.

V současné době je v Evropské unii v provozu pouze kolem 1 GW výrobní kapacity vodíku. Evropské komise ale počítá během tří let s instalací minimálně 6 GW kapacity elektrolyzérů a v plánu jsou zhruba dvě stovky projektů. Do roku 2030 by mělo v Evropě vzniknout až 40 GW výkonu schopného dodávat 10 milionů tun zeleného vodíku ročně.

Podle Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje energie vodík nebude přímou náhradou uhlí, ropy a zemního plynu, ale může pomoci dekarbonizovat velké části ekonomiky. Do roku 2050 může představovat až 12 % celosvětové spotřeby energie.

Zdroje:

https://www.cez.cz/en/media/press-releases/cez-helps-build-europes-hydrogen-energy-via-sunfire-most-recently-in-france-and-spain-140705

https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/cez-se-prostrednictvim-spolecnosti-sunfire-ucastni-vystavby-nejvetsiho-svetoveho-vysokoteplotniho-elektrolyzeru-na-vyrobu-zeleneho-vodiku-81626

https://www.sunfire.de/en/news/detail/worlds-largest-high-temperature-electrolyzer-achieves-record-efficiency

https://multiplhy-project.eu/

https://www.futurenetzero.com/2022/04/20/edf-to-deploy-3gw-green-hydrogen-by-2030/

https://www.sunfire.de/en/news/detail/eight-digit-investment-in-sunfire-sunfire-entrepreneurs-club-and-inven-capital-lead-the-way-in-new-round-of-financing-19

https://www.weforum.org/agenda/2022/02/clean-hydrogen-energy-low-carbon-superpowers/

https://fortune.com/2022/03/15/hydrogen-power-russia-oil-green-energy-snam-marco-alvera/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail