Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 261

První seismograf na světě

Seismograf měří a zaznamenává velikost otřesů země (řecky seismos = zemětřesení a graphein = psát). Existují různé druhy a typy těchto přístrojů. Užívají je vědci k monitorování zemětřesení, jak přírodního, tak vzniklého lidskou činností, nebo geologové zkoumající složení zemské kůry nebo zemského nitra. První seismograf (seismoskop) na světě sestrojil císařský vynálezce a astronom Čang Cheng v roce 132 našeho letopočtu v Číně. Přístroj se jmenoval Didong Yi.

Fotogalerie (3)
V Science Centru v Šanghaji můžete vidět asi 1 m vysokou repliku zařízení z roku 2008 s vysvětlením funkce. Má se za to, že původní originální přístroj mohl být i větší (udává se, že mohl mít v průměru až 1,8 m). (Foto MD)

V některých částech Číny jsou častá zemětřesení. A protože ve starověké Číně byla věda a technika na velmi vysoké úrovni, už téměř před dvěma tisíci lety se zde zabývali možností, jak zemětřesení zjistit, případně předpovědět.

Popis

Seismograf měl tvar vysoké těžké bronzové (či měděné) vázy s důmyslným mechanismem tvořeným kyvadlem s rameny a pákami uvnitř. Venku po obvodu vázy bylo osm dračích hlav obrácených do osmi světových stran, každá s kovovou kuličkou v tlamě. Jestliže se začala otřásat země, kyvadlo se vychýlilo z rovnováhy a uvedlo do pohybu citlivé páčky, které vychýlily jednu nebo více kuliček a ty spadly dolů do otevřených tlamiček bronzových žab u paty nádoby. Čím silnější bylo zemětřesení, tím více kuliček vypadlo s charakteristickým zvukem upozorňujícím na začátek otřesů. Podle toho, které kuličky vypadly a které ne, se dal zjistit i směr zemětřesení.

Čína zhotovila funkční repliku

Čínští archeologové v roce 2005 Didong Yi zrekonstruovali a vědci z Čínské akademie věd, Národního muzea a Čínského úřadu pro zemětřesení ověřili jeho činnost. Je schopen zaznamenat zemětřesení s působivou přesností i ve srovnání s moderními standardy. Simulovali zemětřesení na základě čtyř různých skutečných událostí v Číně a Vietnamu. Seismograf je všechny detekoval a získaná data v testu odpovídala datům získaným moderními seismografy! Tento funkční model je nyní umístěn v Muzeu čínské historie v Pekingu. "Věříme, že rekonstruovaný seismograf je věrným zpodobněním," řekl akademik Teng Jiwen, výzkumník Institutu geologie a geofyziky akademie věd, jeden ze sedmi členů týmu, který na replice pracoval. "Reprezentuje vše, co o Didongu víme z historických záznamů. To, co zde vystavujeme, není hračka, ale vědecký instrument." Poprvé byl Didong Yi zrekonstruován japonským učencem v roce 1875 na základě popisu v životopisu Čang Chenga v Historii pozdní dynastie Han a na základě archeologických nálezů. Další model zhotovil výzkumník Čínského muzea Wang Zhenduo v roce 1951. Žádný z nich však zemětřesení nedetekoval.  Feng Rui, výzkumník z Čínského  seismologického centra, který vedl rekonstrukční tým v r. 2005, věří, že on a jeho kolegové seismograf věrně zpodobnili na základě sbírky historických dat a simulované analýzy. Vědecká shoda o tom, jak přesně tento nástroj původně fungoval, však neexistuje. Někteří zahraniční seismologové tvrdí, že Čang Chengův seismograf nikdy neexistoval, jiní se domnívají, že všechny repliky jsou rekonstruovány jen z dohadů a představivosti spíše než ze skutečných znalostí. V historických záznamech je však popsán případ, kdy v roce 138 n. l. dračí hlava otočená na západ vyplivla svou kuličku. A podle očekávání během pár dní přinesl posel císaři zprávu, že se v 600 kilometrů západním směrem vzdáleném Longxi (dnes západ provincie Gansu) vyskytlo zemětřesení.

Moderní verze seismografu pochází z r. 1880

Kyvadlový seismograf sestrojil John Milne na Imperial College of Engineering v Japonsku. Vertikální verze slouží k zaznamenání horizontální posuvů, horizontální slouží k zaznamenání vertikálních posuvů. Jestliže k měření použijeme jeden vertikální a dva horizontální s navzájem kolmými rovinami, získáme informace o rychlosti i směru jakéhokoli posunu. Princip je vysvětlen na obrázku v galerii.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail