Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Ultrakondenzátor ve vodních elektrárnách

Finská společnost UPM Energy ve svých vodních elektrárnách Ontojoki ve finském Kuhmo investuje do ultrakondenzátoru. Ten se stane prvním svého druhu, který bude použit v hydroenergetickém systému, a investice umožní společnosti UPM Energy dodávat pružnějšídodávky elektřiny z vodních elektráren. Investice je průmyslovým pilotním projektem plné velikosti s cílem otestovat inovativní technologii vytvořenou tak, aby splňovala měnící se požadavky trhu s elektřinou a umožnila větší zastoupení nestálé obnovitelné energie v přenosové soustavě.

Fotogalerie (1)
Uhlíková vrstva pro první ultrakondenzátory se vyráběla z kokosových vláken (ilustrační obrázek Pixabay)

Provozovatelé severských přenosových soustav se stále častěji potýkají s problémy při udržování stabilní elektrické sítě kvůli rychlému nárůstu dodávek obnovitelné energie závislé na počasí, jako je větrná a sluneční energie. Čím více obnovitelné energie, tím větší potřeba rezervní kapacity, která může rychle reagovat na potřeby vyrovnávání sítě.

Ultrakondenzátor první svého druhu v hydroenergetickém systému

UPM Energy je významným výrobcem vodní a záložní energie. Díky nové investici bude společnost první, která jako součást hydroenergetického systému několika vodních elektráren využije ultrakapacitní ukládání energie. Dvě malé vodní elektrárny, Kallioinen a Katerma na řece Ontojoki, jsou spojeny pod jednu optimalizační a řídicí jednotku s využitím moderních digitálních systémů a automatizačních procesů.„Ultrakondenzátor v kombinaci s vodní energií může reagovat v milisekundách a produkovat energii v širokém rozsahu, v případě potřeby i několik dní.Má potenciál přinést novou aktivitu pro budoucí rezervní trh,“říká JuhaHaromo, vývojový manažer společnosti UPM Energy.

Ultrakondenzátory jsou elektrostatická zařízení založená na principu uhlíkových nanotrubiček, která lze rychle vybíjet vysokým výkonem a která umí nepřetržitě reagovat v milisekundách bez ztráty kapacity. Na rozdíl od baterií jsou materiály použité pro výrobu ultrakondenzátorů obecně dostupné. Ultrakondenzátory jsou relativně bezúdržbové a mají výrazně delší životnost než baterie.

Připojení systému ultrakondenzátorů k elektrárnám Katerma a Kallioinen je naplánováno na rok 2022. Ultrakondenzátor nemá žádný vliv na vodní prostředí, bezpečnost přehrady ani na spotřebu vody. Jeho přidání do vodní elektrárny umožňuje plynulejší řízení výroby.

O ultrakondenzátorech jsme psali zde Skladování elektřiny - tandem ultrakondenzátory + baterie | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie (3pol.cz)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail