Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Mrazy Temelínu svědčí

Řádově o stovky megawatthodin elektřiny vyrábí elektrárna Temelín v těchto dnech více než v letním období. Důvodem jsou nízké venkovní teploty a úpravy, které energetici v posledních letech provedli. Denní rozdíl ve výrobě proti létu odpovídá roční spotřebě několika stovek domácností. Navíc se tak děje v období, kdy je v Česku dlouhodobě vyšší spotřeba. Nízké teploty svědčí i Jaderné elektrárně Dukovany a všem klasickým elektrárnám chlazeným přes chladicí věže, které v zimě také vyrábějí více elektřiny než v létě.

Fotogalerie (1)
Zima výrobě temelínské elektrárny svědčí. Za den vyrobí o stovky megawatthodin elektřiny více než v létě. (Zdroj ČEZ)

Temelín vyrobí za hodinu elektřinu, která by stačila na celý rok asi šesti stovkám českých domácností. V zimě je hodinová výroba dvou temelínských bloků o přibližně 40 megawatthodin více než v létě. Tento hodinový rozdíl odpovídá celoroční spotřebě téměř dvou desítek českých domácností.

Navíc se vyšší výroba elektráren kryje i s vyšší spotřebou elektřiny. „Ta je v našich zeměpisných šířkách v zimě o čtyřicet procent vyšší než v létě, a v mrazech se rozdíl ještě prohlubuje. Spotřeba roste s každým stupněm pod nulou v průměru přibližně o půl procenta,“ uvedl Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ.

Věže chladí účinněji

Důvodem vyšší výroby je podle energetiků nižší teplota chladicí vody, která proudí mezi věžemi a kondenzátory. Nižší teplota chladicí vody zvyšuje vakuum v kondenzátorech turbín a tím také jejich účinnost. Právě z toho důvodu dosahujeme nyní historicky nejvyšších výkonů okolo 1100 MW na blok,“ vysvětluje ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Reaktoru se zima nijak nedotýká. Speciální ochranná budova zajišťuje stabilní podmínky po celý rok. Mrazivé počasí znamená pro energetiky častější kontroly, například sledují potrubní mosty, rozvody chladicí vody nebo zavření oken v bezobslužných budovách. Během přípravy na zimu, která se provádí vždy na podzim, se kontrolují třeba přímotopy, které udržují plusové teploty v bezobslužných místnostech. Kontroluje se také, že jsou zavřená všechna okna. Vše se podobá tomu, jak se na zimu zajišťuje rodinný dům. Energetici jsou připraveni dokonce i na velmi nepravděpodobné teploty minus 45 oC - odolnost takovým mrazům trvajícím několik týdnů musela elektrárna prokázat při tzv. stress testech požadovaných Evropskou komisí.

Jádro je silný zdroj, který neprodukuje CO2

Loni Temelín zaznamenal historicky druhou nejvyšší výrobu (více najdete na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6739.html) a jen od začátku tohoto roku vyrobila elektrárna Temelín 1,15 TWh elektřiny. Spolu s Dukovany vyrobily v roce 2018 celých 29,91 TWh.

Aktuálně je Temelín výkonem 2x 1082 MWe největším českým zdrojem, a spolu s elektrárnou Dukovany bezkonkurenčně vedou v bezemisní výrobě elektřiny. Díky jaderným elektrárnám se nemusí do ovzduší vypustit přibližně dvacet miliónů tun CO2 ročně.

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail