Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Temelín trénuje své dodavatele

V posilování dovedností dodavatelů i vlastních pracovníků pokračuje ČEZ na jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Do Tréninkového a realizačního centra v temelínské elektrárně pořídil za 25 miliónů korun kopii důležitého zařízení, které se používá při údržbě a kontrolách parogenerátorů v jaderné části elektrárny. Jde o vizuální kontrolu parogenerátorových trubiček.

Fotogalerie (1)
Nové zařízení umožní pracovníkům natrénovat si důležité činnosti kolem parogenerátorů (zdroj ČEZ)

Speciální zařízení poslouží k pravidelnému výcviků vlastních zaměstnanců, ale i dodavatelů. „Chodit sem budou noví pracovníci i zkušení matadoři. Parogenerátory jsou klíčovou součástí jaderné elektrárny, a proto je důležité, aby personál, který se o jejich stav stará, měl tyto činnosti perfektně zvládnuté,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Práce kolem parogenerátorů provádějí specialisté během každé odstávky. Trvají přibližně tři týdny a pracovníci při nich například prověří plochu o velikosti přibližně dvou třetin českobudějovického náměstí. Přitom se zaměřují na tloušťku a celistvost 11 tisíc parogenerátorových trubiček.

Zkoušky nad rámec evropské normy

Vedle prací na parogenerátorech si dodavatelé v Tréninkovém a realizačním centru trénují také provádění rentgenových či ultrazvukových kontrol, nebo třeba i vlastní svařování. Pracovníci přitom musejí splnit evropské normy, ale také specifické požadavky právě pro práci na jaderné elektrárně. To si pak energetici ověřují v rámci atestačních zkoušek. „Splnění požadavků norem nám nestačí, kvalifikovaní pracovníci musejí projít i specifickým tréninkem, teprve pak u nás můžou pracovat. Tím také eliminujeme zbytečné opakování některých operací a investice se nám vrátí už během prvních odstávek,“ zdůraznil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Speciálním výcvikem zaměřeným na specifické činnosti projde v Temelíně ročně pět stovek lidí. Využívat ho mohou například i ti, kteří potřebují svářečský certifikát a přitom nepracují na jaderné elektrárně. „Centrum využívají zejména lidé z Dukovan, Temelína i našich dodavatelů. Umíme připravit certifikované svářečské kurzy i pro pracovníky z jiných oborů. Pravidelný nácvik a ověření znalostí je nezbytnou složkou pro zajištění kvality v jakémkoli oboru,“ uvedl Jiří Hajdík, manažer útvaru Zvláštních procesů JE, který tréninkové centrum provozuje.

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail